E902 - Vosk candelilla
Description
Je složitou směsí celé řady chemických sloučenin, kde hlavní složku vedle uhlovodíků s lineárními řetězci představují estery a alkoholy. Přítomné jsou rovněž volné kyseliny, volné alkoholy, steroly, neutrální pryskyřice a minerální látky. Jedná se o žlutavě hnědou, tvrdou a křehkou třpytivou látku, která při zahřívání aromaticky voní. Nejsou známy žádné její nežádoucí vlastnosti.Usage
Slouží k vytvoření lesklého povrchu například u ovoce (citrusy, jablka, melouny a podobně), zeleniny, cukrovinek (lentilky a želé bonbóny. Výrobkům poskytuje lesklý vzhled a zabraňuje ztrátám vody a vlhkosti – prodlužuje jejich trvanlivost (hlavně u ovoce a zeleniny). Sprej vyrobený z vosku candelilla, olejů, emulgátorů zabraňuje přilepení pečiva (chléb, koláče, dorty a podobně) ke stěnám pečící formy a zároveň slouží k vytvoření hnědého povlaku, který potravinám dodává pěkný a lákavý vzhled.Production
Vosk se získává z rostliny candelilla Euphorbia antisyphilitica vodní extrakcí, po které je dále čištěn zpracováním s kyselinou sírovou. Je složitou směsí celé řady chemických sloučenin, kde hlavní složku vedle uhlovodíků s lichým počtem uhlíkových atomů (C29 až C33) v lineárních řetězcích představují estery a alkoholy, které mají ve svých uhlíkových řetězcích sudý počet atomů (C28 až C34). Přítomné jsou rovněž volné kyseliny, volné alkoholy, steroly, neutrální pryskyřice a minerální látky.Side effects
Pro tuto látku nebyla stanovena hodnota ADI (Acceptable Daily Intake = přijatelná denní dávka). U látky nejsou známé žádné vedlejší ani nepříznivé účinky na lidské zdraví. Je neškodnou a bezpečnou látkou, která může být použita pro vegetariány, vegany i pro všechna náboženství.Sources
- Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ link ]
- Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm [ link ]
- Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ link ]
- A consumer's dictionary of food additives [ link ]
- Vyhláška Ministerstva zdravotnictví č. 3/1999 [ link ]
- Food-Info.net : E-numbers : E902 : Candellila wax [ link ]
Database of additives is provided by the Fair Food independent organization.