• Milí zákazníci, omlouváme se!
    Z důvodu výpadku platební brány na straně poskytovatele není aktuálně možné uhradit objednávky online. Pro dokončení objednávky je potřeba zvolit platbu na místě.
    Show more

Get exclusive benefits after your first order:

Delivery from 60 minutes

30 days free delivery

100% satisfaction guarantee

Delivery

Cart

E633 - Inosinan vápenatý

Description

Vápenatá sůl kyseliny inosinové, bezbarvý nebo bílý krystalický prášek bez vůně, charakteristické chuti.

Usage

V potravinářském průmyslu se používá jako dochucovadlo – látka zvýrazňující chuť a vůni. Používá se mnohem méně než inosinan sodný. Protože je poměrně drahá, dává se do směsi zejména s levným glutamanem sodným nebo kyselinou glutamovou. Dokáže upravit jak slané, tak sladké chuti a jejich kombinace. Navíc potlačuje nežádoucí chuti. Bývá složkou kořenících směsí, instantních polévek, omáček, masných výrobků a uzenin, konzervovaných potravin. Je součástí aromat (snacky, smažené brambůrky).

Production

Inosinan vápenatý se vyrábí z masa jatečních zvířat nebo ze sušených ryb.

Side effects

U této látky nebyly jednoznačně prokázány nežádoucí účinky, avšak u citlivých osob může způsobovat její nízkou snášenlivost. Inosinany mohou zvyšovat koncentraci kyseliny močové v tkáních, krevní plazmě a moči. Lidé náchylní k problémům s ledvinami, močovým ústrojím nebo s dnou by se proto měli těmto přísadám vyhýbat. Přísada je také nevhodná pro astmatiky. Inosinan vápenatý může způsobit alergické reakce a být skrytým zdrojem glutamanů. Přísada je nevhodná pro děti.

Sources

  • What's Really in Your Basket?, Bill Stathamlink ]
  • Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrboválink ]
  • A consumer's dictionary of food additiveslink ]
Fer potravina
Database of additives is provided by the Fair Food independent organization.
Additives