E626 - Kyselina guanylová
Description
Kyselina guanylová je součástí nukleové kyseliny RNA. Je známá též pod názvem guanosin monofosfát, nebo GMP.Usage
V potravinářském průmyslu se používá jako dochucovadlo – látka zvýrazňující chuť a vůni, zejména společně s jejími solemi guanylany. Protože je poměrně drahá, dává se do směsi zejména s levným glutamanem sodným nebo kyselinou glutamovou. Bývá složkou kořenících směsí, instantních polévek, masných výrobků, konzervovaných potravin. Je součástí aromat.Production
Kyselina guanylová se vyrábí ze sušených ryb nebo sušených mořských rostlin.Side effects
Kyselina guanylová i její soli guanylany mohou zvyšovat koncentraci kyseliny močové v tkáních, krevní plazmě a moči. Lidé náchylní k problémům s ledvinami, močovým ústrojím nebo s dnou by se měli těmto přísadám vyhýbat.Sources
- Guanosine monophosphate - Wikipedia, the free encyclopedia (http://en.wikipedia.org/wiki/Guanylic_acid [ link ]
- Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm [ link ]
- Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ link ]
- A consumer's dictionary of food additives [ link ]
- What's Really in Your Basket?, Bill Statham [ link ]
Database of additives is provided by the Fair Food independent organization.