Free delivery, delivery guarantee within 5 hours of ordering, exclusive products for members only and many other benefits.Free delivery, delivery guarantee within 5 hours of ordering
Purchase 4x a month without a minimum order amount
15 % discount on WITHOUT COMPROMISE products
Exclusive products for members only

Cart

E626 - Kyselina guanylová

Description

Kyselina guanylová je součástí nukleové kyseliny RNA. Je známá též pod názvem guanosin monofosfát, nebo GMP.

Usage

V potravinářském průmyslu se používá jako dochucovadlo – látka zvýrazňující chuť a vůni, zejména společně s jejími solemi guanylany. Protože je poměrně drahá, dává se do směsi zejména s levným glutamanem sodným nebo kyselinou glutamovou. Bývá složkou kořenících směsí, instantních polévek, masných výrobků, konzervovaných potravin. Je součástí aromat.

Production

Kyselina guanylová se vyrábí ze sušených ryb nebo sušených mořských rostlin.

Side effects

Kyselina guanylová i její soli guanylany mohou zvyšovat koncentraci kyseliny močové v tkáních, krevní plazmě a moči. Lidé náchylní k problémům s ledvinami, močovým ústrojím nebo s dnou by se měli těmto přísadám vyhýbat.

Sources

  • Guanosine monophosphate - Wikipedia, the free encyclopedia (http://en.wikipedia.org/wiki/Guanylic_acidlink ]
  • Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimmlink ]
  • Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrboválink ]
  • A consumer's dictionary of food additiveslink ]
  • What's Really in Your Basket?, Bill Stathamlink ]
Fer potravina
Database of additives is provided by the Fair Food independent organization.
Additives