• Dear customers, we apologize!
    Occasionally, due to a payment gateway failure on the provider's side, problems with online payment may occur. In this case, please try another payment method or complete your order later.
    Show more

Get exclusive benefits after your first order:

Delivery from 60 minutes

30 days free delivery

100% satisfaction guarantee

Delivery

Cart

E620 - Kyselina l-glutamová

Description

Neesenciální aminokyselina. Tato aminokyselina jakožto stavební prvek bílkovin se nachází v lidském těle ve svalech, mozku, v orgánech, krevní plazmě. Je nezbytná k zajišťování nejrůznějších funkcí organizmu. Nachází se zde společně s glutamany, což jsou její soli.

Usage

V potravinářském průmyslu se používá jako dochucovadlo – látka zvýrazňující chuť a vůni, a jako antioxidant. Využívá se jako levná náhražka dražších surovin. Dodává potravinám masovou chuť, zlepšuje chuť piva. Používá se hojně v mnoha kořenících směsích, instantních pokrmech jako jsou polévky a omáčky, v konzervovaných jídlech, zejména zelenině, v želatinových desertech a želé, ve zmrzlinách. Dále v masných výrobcích, výrobcích z ryb a uzeninách. Je součástí mnoha aromat (smažené brambůrky ) a slouží jako náhrada soli. Kyselina glutamová se používá také ve vlasové kosmetice, kde je součástí přípravků k trvalé ondulaci.

Production

Kyselina L- glutamová tvoří bezbarvé krystaly nebo bílý prášek. Průmyslově se vyrábí hydrolytickým štěpením rostlinných bílkovin (sója) nebo fermentací bramborového nebo obilného škrobu nebo z melasy. Suroviny mohou být geneticky modifikované.

Side effects

Nejčastěji se uvádějí bolesti hlavy, trávicí potíže, zvracení, astma, poruchy spánku. Může způsobit alergické reakce a být skrytým zdrojem glutamanů.

Sources

  • A consumer's dictionary of food additiveslink ]
  • Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrboválink ]
  • Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimmlink ]
Fer potravina
Database of additives is provided by the Fair Food independent organization.
Additives