Free delivery, delivery guarantee within 5 hours of ordering, exclusive products for members only and many other benefits.Free delivery, delivery guarantee within 5 hours of ordering
Purchase 4x a month without a minimum order amount
15 % discount on WITHOUT COMPROMISE products
Exclusive products for members only

Cart

E574 - Kyselina glukonová

Description

Jedná se o cukernou kyselinu – velmi často je obsažena v potravinách přírodní cestou – vzniká přeměnou cukrů. Nejsou známy žádné nežádoucí vlastnosti. Jedná se o bílé krystalky nebo krystalický prášek sladké chuti s mírně kyselou pachutí, většinou bez výraznějšího aroma.

Usage

Používá se jako okyselující látka, antioxidant zvyšující účinnost dalších antioxidantů. Najdeme jej v nápojích (například sirupech, ve vínu kde zabraňuje vzniku zákalů). Najdeme jej ve směsích na výrobu sladkých těst, kde funguje jako kypřící látka. Dále může sloužit jako kyselá složka sypkých směsí pro výrobu dezertů a nápojů. Ve své přirozené podobě se vyskytuje ve víně nebo medu. Může být použit pro vegetariány, vegany i pro všechna náboženství.

Production

Vzniká přirozenou cestou – kvašením tzv. fermentací cukru dextróza.

Side effects

Pro tuto látku nebyla stanovena hodnota ADI (Acceptable Daily Intake = přijatelná denní dávka). U látky nejsou známé žádné vedlejší ani nepříznivé účinky na lidské zdraví. Je neškodnou a bezpečnou látkou, pokud by došlo k příjmu více než 200 gramů kyseliny glukonové, účinkovala by jako projímadlo.

Sources

  • Food-Info.net : E-numbers : E574 : Gluconic acidlink ]
  • Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimmlink ]
  • A consumer's dictionary of food additiveslink ]
  • Vyhláška Ministerstva zdravotnictví č. 3/1999link ]
  • Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrboválink ]
Fer potravina
Database of additives is provided by the Fair Food independent organization.
Additives