• Dear customers, we apologize!
    Due to a payment gateway failure on the provider's side, it is currently not possible to pay for orders online. To complete your order you need to choose payment on the spot.
    Show more

Get exclusive benefits after your first order:

Delivery from 60 minutes

30 days free delivery

100% satisfaction guarantee

Delivery

Cart

E570 - Mastné kyseliny

Description

Mastné kyseliny představují směs organických kyselin, vyskytují se vázané v tucích a získávají se s rostlinných a živočišných tuků. Jedná se o tvrdou bílou nebo nažloutlou, lesklou krystalickou látku popřípadě bílý až žlutavý prášek. Má slabou vůni a chutí připomíná lůj, dobře se ropuští ve vodě. Nejsou známy žádné nežádoucí vlastnosti.

Usage

Používá se jako máslová příchuť, najdeme ji ve vanilkové esenci, žvýkačkách jako zvlhčující látka. Dále snižuje pěnivost a funguje jako lubrikant. Ačkoli kyselina a stearany jsou komerčně získané z rostlinných zdrojů, nelze vyloučit používání živočišných tuků (včetně vepřového a hovězího masa). Pouze výrobce může poskytnout informace o původu (ovšem na obalu se běžně neuvádí). Proto se nedoporučuje ke konzumaci pro soby, jimž jejích víra nebo přesvědčení nedovoluje jíst zvířecí produkty (například pro vegany, vegetariány, muslimy, židy, Hindy a podobně) ovšem konečné rozhodnutí záleží na konkrétní osobě.

Production

Průmyslově se většinou vyrábí z bavlníkového oleje, ale je možno získávat stearin i z jiných rostlinných popřípadě živočišných tuků.

Side effects

Pro tuto látku nebyla stanovena hodnota ADI (Acceptable Daily Intake = přijatelná denní dávka). U látky nejsou známé žádné vedlejší ani nepříznivé účinky na lidské zdraví.

Sources

  • A consumer's dictionary of food additiveslink ]
  • Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurraylink ]
  • Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrboválink ]
  • Vyhláška Ministerstva zdravotnictví č. 3/1999link ]
  • Food-Info.net : E-numbers : E570 : Stearic acidlink ]
Fer potravina
Database of additives is provided by the Fair Food independent organization.
Additives