E516 - Síran vápenatý
Description
Používá se jako regulátor kyselosti, plnidlo, nosná a zpevňující látka. Využívá se k obohacování látek o vápník. Přírodní ložiska se nachazí v Evropě a Americe. Nejsou známy nepříznivé ani vedlejší účinky na lidské zdraví. Bílý až světle žlutý prášek bez zápachu a chuti. Rozpouští se ve vodě, naopak v etanolu jej nelze rozpustit prakticky vůbec.Usage
Používá se ke korekcím kyselosti výrobků, jako protispékavá a kypřící látka, látka zlepšující a zpevňující těsto, zahušťovadlo marmelád, zakonzervovaného ovoce, nosič peroxidů pro bělení mouky a sýrů (v některých zemích není povoleno), zabraňuje ztrátám barevnosti. Používá se při výrobě sýrů jako niva, gorgonzola, cottage. Zakonzervovává sladké papriky, rajčata, brambory. Může se použít v zubních pastách jako abrazivum, absorbuje vzdušnou vlhkost – vytvoří hydratovanou sůl a ztvrdne.Production
Minerál se přirozeně vyskytuje v Evropě i Americe. Získáváme jej i průmyslově.Side effects
Pro tuto látku nebyla stanovena žádná hodnota ADI (Acceptable Daily Intake = přijatelná denní dávka) - u látky nejsou známé žádné vedlejší ani nepříznivé účinky na lidské zdraví. Některé zdroje uvádějí, že při nadměrné konzumaci může vyvolat krvácení.Sources
Database of additives is provided by the Fair Food independent organization.