• Dear customers, we apologize!
    Due to a payment gateway failure on the provider's side, it is currently not possible to pay for orders online. To complete your order you need to choose payment on the spot.
    Show more

Get exclusive benefits after your first order:

Delivery from 60 minutes

30 days free delivery

100% satisfaction guarantee

Delivery

Cart

E513 - Kyselina sírová

Description

Bezbarvá až lehce hnědá žíravá kapalina olejovité konzistence. Při manipulaci s touto kyselinou je nutná velká opatrnost.

Usage

V potravinách působí kyselina sírová jako okyselující látka. Používá se při výrobě potravinářských přísad a napomáhá při zpracování potravin, například alkoholických nápojů a sýrů, do nichž se přidává v bezpečných množstvích. Kyselina sírová nachází uplatnění i mimo potravinářství – při výrobě průmyslových hnojiv, chemikálií, plastů, léčiv a barviv.

Production

Probíhá třístupňově, přičemž na počátku je oxid siřičitý, ve druhé fázi oxid sírový a výsledným produktem sama kyselina.

Side effects

Při kontaktu koncentrované kyseliny sírové s pokožkou dochází k závažnému poleptání, vdechnutí jejích výparů může způsobit vážně poruchy dýchání a její požití může být až smrtelné. V množstvích přidávaných do potravin je to však bezpečná látka.

Sources

  • A consumer's dictionary of food additiveslink ]
  • Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurraylink ]
  • Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrboválink ]
  • Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimmlink ]
  • Kyselina sírová - Wikipedielink ]
Fer potravina
Database of additives is provided by the Fair Food independent organization.
Additives