Get exclusive benefits after your first order:

Delivery from 60 minutes

30 days free delivery

100% satisfaction guarantee

Delivery

Cart

E510 - Chlorid amonný

Description

Bílá krystalická látka nebo prášek rozpustný ve vodě.

Usage

Chlorid amonný se využívá při výrobě chleba jako živná látka pro droždí. Rovněž bělí mouku a zlepšuje vlastnosti těsta, funguje jako regulátor kyselosti a substance zvýrazňující chuť. Používá se zejména v pekařských výrobcích, v ochucovadlech a při výrobě kvasnic. Pro svoji ostře slanou chuť se využívá k výrobě některých slaných druhů lékořicových bonbónů a také zabraňuje tvorbě nežádoucího sirovodíku ve vínu a v pivu. Ve sportu se chlorid amonný používá jako látka upravující tratě na běžecké lyžování.

Production

Průmyslově se vyrábí reakcí amoniaku s kyselinou chlorovodíkovou. Vyskytuje se i v přírodních ložiscích v oblastech s hojnou vulkanickou činností.

Side effects

Lidské tělo je na určité množství amonných iontů zvyklé, jelikož jsou součástí metabolismu. V malých množstvích, v nichž se chlorid amonný vyskytuje v potravinách jako přídatná látka, je tudíž bezpečný. Měli by se mu vyhýbat zejména lidé s poruchami činnosti jater a ledvin.

Sources

  • A consumer's dictionary of food additiveslink ]
  • Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurraylink ]
  • Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrboválink ]
  • Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimmlink ]
  • Chlorid amonný - Wikipedielink ]
Fer potravina
Database of additives is provided by the Fair Food independent organization.
Additives