E481 - Stearoylaktylát sodný
Description
Krémově zbarvený prášek nebo křehká pevná látka s charakteristickým zápachem.Usage
Emulgátor s řadou uplatnění. Prodlužuje trvanlivost těsta na výrobu chleba, housek, taštiček či tortil, používá se v některých margarínech, v práškových náhradách mléka a kávy, v pudincích, trvanlivých šlehačkách, cukrovinkách, k výrobě snacků na bázi obilovin a brambor, masových konzerv, majonéz, instantních polévek, zmrzlin, žvýkaček a podobně. Má využití jako stabilizátor, slouží k homogennímu promíchávání potravin na bázi vody a oleje a usnadňuje šlehání vaječných bílků. Tato látka se často přidává i do krmení pro psy a kočky.Production
Připravuje se esterifikací kyseliny stearové kyselinou mléčnou a poté částečnou neutralizací uhličitanem sodným nebo hydroxidem sodným.Side effects
Stearoyllaktylát sodný nevykazuje žádné nežádoucí účinkySources
Database of additives is provided by the Fair Food independent organization.