E475 - Estery polyglycerolu s mastnými kyselinami
Description
Žluté či světle hnědé kapaliny nebo polotuhé látky.Usage
Tyto estery tvoří celou řadu emulgátorů, jejichž vlastnosti se různí podle charakteru použitých mastných kyselin a podmínek při jejich výrobě. Využívá se jich například k homogennímu promíchávání potravin na bázi vody a oleje nebo ve šlehaných krémech, tucích a margarínech. Mají vliv na vlastnosti čokolády a pomáhají tvořit hladký a lesklý povrch margarínu a dezertů. V pekárenství se používají ve sladkých těstech – zlepšují jejich strukturu a zvětšují objem. Objevují se rovněž jako stabilizátory některých nápojů, v mléčných výrobcích, majonézách nebo instantních polévkách.Production
Připravují se částečnou esterifikací polyglycerolu mastnými kyselinami.Side effects
Testy těchto esterů neprokázaly žádné nežádoucí účinky.Sources
Database of additives is provided by the Fair Food independent organization.