Free delivery, delivery guarantee within 5 hours of ordering, exclusive products for members only and many other benefits.Free delivery, delivery guarantee within 5 hours of ordering
Purchase 4x a month without a minimum order amount
15 % discount on WITHOUT COMPROMISE products
Exclusive products for members only

Cart

E464 - Hydroxypropylmethylcelulóza

Description

Pevná látka ve formě prášku nebo zrnek béžovobílé barvy. Při rozpuštění ve vodě vytváří koloid.

Usage

Tato substance je využívána jako stabilizátor, emulgátor, zahušťovadlo v pekařství a při výrobě cukrovinek. V pekařských výrobcích na sebe rovněž váže vodu a snižuje vstřebávání tuků při smažení. Tvoří složku povrchových potravinářských filmů a přidává se do hluboce zmražených potravin, mražených polotovarů a pokrmů určených k přípravě v mikrovlnných troubách. Mimo potravinářský průmysl se látka přidává do lepidel, barev, kosmetiky či očních kapek.

Production

Připravuje se chemicky z celulózy.

Side effects

Nevykazuje žádné nežádoucí účinky a je považována za bezpečnou látku, avšak ve vysokých dávkách může způsobovat nadýmání či jiné střevní nebo vyměšovací potíže.

Sources

  • Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurraylink ]
  • A consumer's dictionary of food additiveslink ]
  • Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrboválink ]
  • Hypromellose - Wikipedia, the free encyclopedialink ]
Fer potravina
Database of additives is provided by the Fair Food independent organization.
Additives