Free delivery, delivery guarantee within 5 hours of ordering, exclusive products for members only and many other benefits.Free delivery, delivery guarantee within 5 hours of ordering
Purchase 4x a month without a minimum order amount
15 % discount on WITHOUT COMPROMISE products
Exclusive products for members only

Cart

E461 - Methylcelulóza

Description

V čisté formě jde o bílý prášek, po rozpuštění ve studené vodě (v teplé vodě je nerozpustný) vzniká roztok nebo gel. Jde o nestravitelnou látku.

Usage

Používá se jako emulgátor, stabilizátor, zahušťovadlo a plnidlo při výrobě pekařských výrobků, cukrovinek a žvýkaček. Dodává potravinám objem a používá se jako součást jedlých polev. V pekařských výrobcích zvyšuje absorpci vody a rovněž zabraňuje vstřebávání oleje při smažení. Vyskytuje se jako přísada zlepšující konzistenci nápojů a konzervovaného ovoce slazeného umělými sladidly a lze ji nalézt i v některých hluboce zmražených potravinách, mražených polotovarech a v pokrmech určených k přípravě v mikrovlnných troubách. Methylcelulózu lze díky jejím vlastnostem využít při léčbě zácpy a průjmu nebo při výrobě lubrikantů.

Production

Methylcelulóza se nevyskytuje přirozeně, vyrábí se synteticky zahříváním celulózy a zásaditého roztoku za přítomnosti methylchloridu.

Side effects

Jde o netoxickou, nealergenní látku, která je v běžném množství bez nežádoucích účinků, ovšem ve velkých dávkách může způsobovat střevní či vyměšovací potíže.

Sources

  • Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurraylink ]
  • A consumer's dictionary of food additiveslink ]
  • Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrboválink ]
  • Methylcelulóza - Wikipedielink ]
Fer potravina
Database of additives is provided by the Fair Food independent organization.
Additives