Get exclusive benefits after your first order:

Delivery from 60 minutes

30 days free delivery

100% satisfaction guarantee

Delivery

Cart

E451 - Trifosforečnany

Description

Trifosforečnany mají podobnou vlastnost jako Difosforečnany, vázat vodu. Jedná se o regulátory kyselosti či tlumivé roztoky rozpustné ve vodě.

Usage

Trifosforečnany se nejčastěji přidávají do masných výrobků, protože mají schopnost vázat a udržovat v nich vodu. Nacházejí se též ve sladkostech, majonézách, salátových zálivkách nebo sladových výtažcích. Je využíván také v pracích prostředcích a detergentech.

Production

Nejrozšířenější z trifosforečnanů – trifosforečnan sodný se připravuje kalcinací směsi hydrogen- a dihydrogenfosforečnanu sodného. Dalším způsobem výroby trifosforečnanů mohou být reakce hydroxidu sodného nebo draselného s kyselinou tri-polyfosforečnou.

Side effects

V menších dávkách jsou trifosforečnany považovány za bezpečné látky, jejich vysoké dávky však mohou v těle způsobit nerovnováhu a zapříčinit nedostatek vápníku.

Sources

  • A consumer's dictionary of food additiveslink ]
  • Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrboválink ]
  • Chemie a technologie sloučenin fosforu, Ing. Miroslav Richter, Ph.D.link ]
Fer potravina
Database of additives is provided by the Fair Food independent organization.
Additives