• Dear customers, we apologize!
    Occasionally, due to a payment gateway failure on the provider's side, problems with online payment may occur. In this case, please try another payment method or complete your order later.
    Show more

Get exclusive benefits after your first order:

Delivery from 60 minutes

30 days free delivery

100% satisfaction guarantee

Delivery

Cart

E436 - Polyoxyethylensorbitantristearát

Description

Jedná se o emulgátor, stabilizátor a odpěňovač. Polysorbát 65 má obdobné vlastnosti i použití jako E433.

Usage

Polysorbát 65 se přidává do pečiva, aby zůstalo déle čerstvé, a zároveň zpevňuje těsto. Rovnoměrně rozkládá vyskytující se aromata a barviva v potravinách. Využívá se v instantní smetaně do kávy jako látka zlepšující její rozpustnost a v umělých šlehačkách zamezuje oddělení oleje. Ve výrobcích práškového charakteru má funkci zvlhčovadla. Dále se přidává do pekařských výrobků, dortových směsí, polev a náplní, do ztužených olejů, cukrovinek, zmrzlin, mražených vaječných krémů, ovocných dření, do zálivek, instantních náhražek mléka, do majonéz a nízkokalorických dressingů. Může také zlepšovat vstřebávání látek rozpustných v tucích.

Production

Látka se vyrábí synteticky. Polysorbát 65 je směs sorbitolu polymerizujícím s etylénoxidem a olejovými estery s průměrnou délkou polymerového řetězce 65-ti jednotek.

Side effects

Při běžných dávkách používaných v potravinách nejsou známy nežádoucí účinky. Ve větším množství může způsobovat průjem.

Sources

  • Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrboválink ]
  • Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurraylink ]
  • A consumer's dictionary of food additiveslink ]
Fer potravina
Database of additives is provided by the Fair Food independent organization.
Additives