E436 - Polyoxyethylensorbitantristearát
Description
Jedná se o emulgátor, stabilizátor a odpěňovač. Polysorbát 65 má obdobné vlastnosti i použití jako E433.Usage
Polysorbát 65 se přidává do pečiva, aby zůstalo déle čerstvé, a zároveň zpevňuje těsto. Rovnoměrně rozkládá vyskytující se aromata a barviva v potravinách. Využívá se v instantní smetaně do kávy jako látka zlepšující její rozpustnost a v umělých šlehačkách zamezuje oddělení oleje. Ve výrobcích práškového charakteru má funkci zvlhčovadla. Dále se přidává do pekařských výrobků, dortových směsí, polev a náplní, do ztužených olejů, cukrovinek, zmrzlin, mražených vaječných krémů, ovocných dření, do zálivek, instantních náhražek mléka, do majonéz a nízkokalorických dressingů. Může také zlepšovat vstřebávání látek rozpustných v tucích.Production
Látka se vyrábí synteticky. Polysorbát 65 je směs sorbitolu polymerizujícím s etylénoxidem a olejovými estery s průměrnou délkou polymerového řetězce 65-ti jednotek.Side effects
Při běžných dávkách používaných v potravinách nejsou známy nežádoucí účinky. Ve větším množství může způsobovat průjem.Sources
Database of additives is provided by the Fair Food independent organization.