Get exclusive benefits after your first order:

Delivery from 60 minutes

30 days free delivery

100% satisfaction guarantee

Delivery

Cart

E416 - Guma karaya

Description

Guma karaya je látka vyskytující se ve větvích Indického stromu druhu Sterculia urens. Používá se jako stabilizátor, emulgátor a zahušťovadlo.

Usage

Guma karaya stabilizuje želatiny, želé bonbóny, zmrzliny a šlehačky a používá se jako plnidlo do citrónových krémů. Díky své citrónové až kořeněné příchuti se přidává do různých nápojů, zmrzlin, sladkostí, pekařských výrobků a polev. Jako zahušťovadlo tuto látku nalezneme v polévkách, omáčkách, zálivkách a majonézách. Díky schopnosti vázat vodu se používá při výrobě tavených sýrů a masných výrobků, kde má funkci také jako pojivo. Dále ho nalezneme v mražených mléčných dezertech, mléčných výrobcích, cukrovinkách, pudincích, jogurtech a v nízkotučných dressincích. Nežádoucí účinky Při běžných dávkách používaných v potravinách nejsou známy nežádoucí účinky, je považována za bezpečnou látku. Ve vysokých koncentracích může způsobovat nadýmání, projímavé účinky nebo jiné břišní potíže. U citlivých jedinců může při styku s touto látkou dojít k alergické reakci (senná rýma, astma, trávicí potíže).

Production

Získává se z větví stromu Sterculia urens, který se vyskytuje především v Indii.

Sources

  • Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrboválink ]
  • Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurraylink ]
  • A consumer's dictionary of food additiveslink ]
Fer potravina
Database of additives is provided by the Fair Food independent organization.
Additives