Free delivery, delivery guarantee within 5 hours of ordering, exclusive products for members only and many other benefits.Free delivery, delivery guarantee within 5 hours of ordering
Purchase 4x a month without a minimum order amount
15 % discount on WITHOUT COMPROMISE products
Exclusive products for members only

Cart

E414 - Arabská guma

Description

Arabská guma je látka vyskytující se v pryskyřici různých druhů akácií (např. Acacia senegal, A. arabica.). Je rozpustná ve vodě a je to jeden z nejstarších přírodních emulgátorů. Používá se jako zahušťovadlo, stabilizátor a emulgátor.

Usage

Arabská guma se používá jako zahušťovadlo, stabilizátor, emulgátor a zvlhčující látka. Většinou působí v kombinaci s jinými gely. Využívá se především při výrobě cukrovinek, neboť snižuje tvorbu cukerných krystalů a na povrchu způsobuje hladký a lesklý film. Toho se využívá i při výrobě cukrových polev na pekařské výrobky nebo u čokoládových výrobků a v sýrech. Jako zahušťovadlo se používá do želé, žvýkaček a různých polev. Stabilizuje emulze obsahující vodu a olej (fáze se od sebe neoddělí) a stejný účinek má i u pěny v nápojích typu Coca Cola a v pivu. Ve zmrzlinách a mražených krémech tvoří malé krystalky a tím se dosáhne správné konzistence. V dietních nápojích slouží jako zdroj rozpustné vlákniny a v práškových nápojích působí jako nosič a stabilizátor aroma. Můžeme ho nalézt také v cereálních sušenkách, nízkokalorických dressincích, majonézách, v pomazánkách, nízkotučných jogurtech, vanilkových prášcích, mražených výrobcích a ve zpracovaném mase. Jeho uplatnění nalezneme i ve farmaceutickém a kosmetickém průmyslu (např. pleťové masky, pleťová mléka, laky na vlasy, pudřenky). Prokázalo se, že může snižovat hladinu cholesterolu a může mít blahodárný vliv na střevní mikroflóru. Je součástí některých lepidel např. na poštovních známkách.

Production

Získává se z pryskyřice při poranění kůry různých druhů akácií, které se vyskytují především v Africe.

Side effects

Při běžných dávkách používaných v potravinách nejsou známy nežádoucí účinky, je považována za bezpečnou látku. Ve vysokých koncentracích může způsobovat nadýmání a projímavé účinky. Váže některé minerální látky (hořčík a vápník) a tím může dojít k horšímu vstřebávání těchto látek. U citlivých jedinců může při styku s touto látkou dojít k alergické reakci (senná rýma, ekzém, astma).

Sources

  • Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimmlink ]
  • Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrboválink ]
  • A consumer's dictionary of food additiveslink ]
  • Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurraylink ]
Fer potravina
Database of additives is provided by the Fair Food independent organization.
Additives