Get exclusive benefits after your first order:

Delivery from 60 minutes

30 days free delivery

100% satisfaction guarantee

Delivery

Cart

E404 - Alginát vápenatý

Description

Alginát vápenatý je vápenatá sůl kyseliny alginové, která se získává z hnědých řas. Používá se především jako stabilizátor, zahušťovadlo a želírující látka.

Usage

Alginát vápenatý se používá jako stabilizátor, zahušťovadlo, emulgátor a želírující látka do zmrzlin, nanuků, mražených dezertů, pudinků, jogurtů, do krémů, omáček, džemů, nízkotučných dressingů, majonéz, do sýrů, pomazánek, ovocných nápojů, instantních dezertů a k potírání koláčů a dalších sladkých pekařských výrobků. Jako zahušťovadlo vytváří s dalšími hydrokoloidními gely stálé gelovité produkty.

Production

Průmyslově se vyrábí přidáváním hydroxidu vápenatého do kyseliny alginové.

Side effects

Při běžných dávkách používaných v potravinách nejsou známy nežádoucí účinky, je považován za bezpečnou látku. Váže se na stopové prvky, a to může ve větším množství vést k horšímu vstřebávání živin.

Sources

  • A consumer's dictionary of food additiveslink ]
  • Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurraylink ]
  • Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrboválink ]
Fer potravina
Database of additives is provided by the Fair Food independent organization.
Additives