E404 - Alginát vápenatý
Description
Alginát vápenatý je vápenatá sůl kyseliny alginové, která se získává z hnědých řas. Používá se především jako stabilizátor, zahušťovadlo a želírující látka.Usage
Alginát vápenatý se používá jako stabilizátor, zahušťovadlo, emulgátor a želírující látka do zmrzlin, nanuků, mražených dezertů, pudinků, jogurtů, do krémů, omáček, džemů, nízkotučných dressingů, majonéz, do sýrů, pomazánek, ovocných nápojů, instantních dezertů a k potírání koláčů a dalších sladkých pekařských výrobků. Jako zahušťovadlo vytváří s dalšími hydrokoloidními gely stálé gelovité produkty.Production
Průmyslově se vyrábí přidáváním hydroxidu vápenatého do kyseliny alginové.Side effects
Při běžných dávkách používaných v potravinách nejsou známy nežádoucí účinky, je považován za bezpečnou látku. Váže se na stopové prvky, a to může ve větším množství vést k horšímu vstřebávání živin.Sources
Database of additives is provided by the Fair Food independent organization.