E392 - Rozmarýnové extrakty
Description
Extrakty rozmarýnu obsahují několik složek, u nichž bylo prokázáno, že mají antioxidační účinky. Tyto složky patří zejména do skupiny fenolických kyselin, flavonoidů , diterpenoidů.Usage
Používá se do nápojů, koření, do masa. Může být také součástí aromatických látek do ovocných nápojů, zmrzlin, sladkostí či pečiva. Bylo zjištěno, že rozmarýnové extrakty mohou prodloužit trvanlivost potravin až o 30%, jelikož se jedná o významné antioxidanty, které brání nežádoucím oxidacím v potravinách.Production
Extrakt z listů rozmarýnu se připravuje extrakcí pomocí rozpouštědel povolených pro potravinářské použití.Side effects
Podle Evropského úřadu bezpečnosti potravin (EFSA) je extrakt z rozmarýnu bezpečný pro použití jako antioxidantu do potravin. Některé výzkumy prokázaly, že může mít vliv na zánik rakovinotvorných buněk. Pokud se bude přidávat např. do hamburgerů, může snížit riziko rakoviny.Database of additives is provided by the Fair Food independent organization.