Free delivery, delivery guarantee within 5 hours of ordering, exclusive products for members only and many other benefits.Free delivery, delivery guarantee within 5 hours of ordering
Purchase 4x a month without a minimum order amount
15 % discount on WITHOUT COMPROMISE products
Exclusive products for members only
Delivery

Cart

E284 - Kyselina boritá

Description

Anorganická látka vyskytující se v podobě bezbarvých krystalků nebo jako bílý prášek rozpustný ve vodě. Jedná se o konzervant s nižší účinností. Má antiseptické, baktericidní a fungicidní vlastnosti.

Usage

Kyselinu boritou lze využít ke konzervování mléčných výrobků, vaječných směsí nebo ryb, ale v ČR (celé EU) je povoleno přidávat ji pouze ke kaviáru. Je to z toho důvodu, že není přesně stanoveno, od jakých množství může být nebezpečná pro lidský organismus. Její antiseptické, baktericidní a fungicidní vlastnosti z ní činí prostředek vhodný například k ošetřování citrusových plodů. S jejím 2 až 3% roztokem se také lze setkat v očním lékařství pod názvem borová voda. Další využití má např. v dětských pudrech, mýdlech, oční krémy, ústní vody a v další kosmetice.

Production

Připravuje se z minerálu boraxu a anorganických kyselin, např. kyseliny chlorovodíkové.

Side effects

Tato látka může vykazovat toxické účinky jak při požití, tak při kontaktu s pokožkou. Kosmetické přípravky s jejím obsahem by neměly používat děti, které vůči nim mohou být obzvláště citlivé. Kyselina boritá funguje jako odtučňovací prostředek, avšak takto může zásadně pozměnit organismus. I přes četná varování ze strany Americké lékařské společnosti (Amercian Medical Association) ohledně její možné toxicity je stále používána, a to i v potravinářství. Časté podávání vyšších dávek může vyvolat zvracení, průjem, krvácení, anémii, kožní potíže. Jsou zaznamenány případy otravy po jejím požití.

Sources

  • Eat safe, Bill Stathamlink ]
  • Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimmlink ]
  • A consumer's dictionary of food additiveslink ]
  • Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurraylink ]
  • Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrboválink ]
Fer potravina
Database of additives is provided by the Fair Food independent organization.
Additives