• Dear customers, we apologize!
    Occasionally, due to a payment gateway failure on the provider's side, problems with online payment may occur. In this case, please try another payment method or complete your order later.
    Show more

Get exclusive benefits after your first order:

Delivery from 60 minutes

30 days free delivery

100% satisfaction guarantee

Delivery

Cart

E280 - Kyselina propionová

Description

V čisté formě bezbarvá olejovitá kapalina s dráždivým zápachem, dobře rozpustná ve vodě i v tucích.

Usage

Brání růstu plísní v sýrech a v pomazánkách a účinkuje jako ochucovadlo. Přidává se do chlebové a cukrářské mouky, v nichž zabraňuje nitkovitosti chleba. Slouží též jako konzervační přísada do másla, nápojů s ovocnými příchutěmi, zmrzlin, cukrovinek nebo některých pekařských výrobků.

Production

Vzniká přirozenou cestou jako vedlejší produkt kvašení, například alkoholických nápojů (pivo), ale tvoří se také v některých mléčných výrobcích, například v sýrech ementálského typu. Rovněž ji lze nalézt v jablkách, jahodách a čajových lístcích. Průmyslovým způsobem se vyrábí z ethylenu, vody a oxidu uhelnatého za přítomnosti katalyzátoru.

Side effects

Může způsobovat migrény jedincům, kteří jsou k nim náchylní. Častý kontakt s touto látkou může způsobit podráždění kůže (například u pracovníků pekáren). Jiné zdroje uvádějí, že někteří lidé mohou být na kyselinu propionovou a její deriváty přecitlivělí – mezi příznaky se objevují bolesti hlavy a břicha, podrážděnost, náladovost a nutkání k močení. Za běžných podmínek je však považována za bezpečnou látku.

Sources

  • Kyselina propionová - Wikipedielink ]
  • Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrboválink ]
  • Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurraylink ]
  • Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimmlink ]
  • A consumer's dictionary of food additiveslink ]
Fer potravina
Database of additives is provided by the Fair Food independent organization.
Additives