Free delivery, delivery guarantee within 5 hours of ordering, exclusive products for members only and many other benefits.Free delivery, delivery guarantee within 5 hours of ordering
Purchase 4x a month without a minimum order amount
15 % discount on WITHOUT COMPROMISE products
Exclusive products for members only

Cart

E227 - Hydrogensiřičitan vápenatý

Description

Jedná se o konzervant, zpevňující látku, má účinky proti hnědnutí potravin. Má formu bílého krystalického prášku, svou vůní připomíná oxid siřičitý. Ničí vitamin B1 v potravinách, proto by se neměl využívat v potravinách, které slouží jako zdroj tohoto vitaminu. V ovoci a ovocných džusech chrání vitamin C před jeho degradací. Siřičitany zabraňují enzymatickému hnědnutí ovoce a zeleniny, a neenzymatickému hnědnutí potravin při jejich tepelném zpracování (např. při pečení chleba, koláčů, apod.). Dříve se siřičitany používaly jako dezinfekce vinných nádob.

Usage

Látka se může používat např. při bělení cukrů, chmele, dále v marmeládách, džemech, ovocných nápojích, vínu, zázvorové pivo, sýry, sušené ovoce, sušené fazole, výrobky z brambor, želatina.

Production

Přidáváním plynu oxidu siřičitého do louhu (v tomto případě vápenatého), vznikají soli - siřičitany.

Side effects

Látka je považována za bezpečnou, nicméně existují důkazy o vzniklých příznacích astmatu, anafylaxe nebo o příznacích poruch chování, bolestí hlavy, nevolností. Jsou známy případy smrti astmatiků v souvisloti se siřičitany.

Sources

  • Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrboválink ]
  • Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimmlink ]
  • A consumer's dictionary of food additiveslink ]
  • Eat safe, Bill Stathamlink ]
Fer potravina
Database of additives is provided by the Fair Food independent organization.
Additives