E223 - Disiřičitan sodný
Description
Jedná se o anorganickou sůl, která se má formu suchého prášku. Používá se jako konzervant, zabraňující šíření plísní, bakterií a hub. Jedná se také o antioxidant, zabraňující hnědnutí ovoce a potravin. V potravinách ničí vitamín B1 a proto je zakázáno používat tuto látku do potravin sloužících jako zdroj vitaminu B1.Usage
Disiřičitan disodný se používá ve výrobě vína, piva, v sušeném ovoci, nealkoholických nápojích, marmeládách, džemech, džusech, omáčkách, v bramborových výrobcích, pečivu, mouce, želé, mražených jablkách nebo také při bělení ořechů. V jiných oblastech se vyskytuje v kosmetice jako přídavek v barvách na vlasy, deodorantech, odstraňovačích skvrn a dále v krmivech pro zvířata.Production
Vyrábí se chemickou cestou z plynného oxidu siřičitého, nebo siřičitanu sodného nebo uhličitanu sodného a oxidu siřičitého. Disiřičitan disodný obsahuje 67% oxidu siřičitého.Side effects
Podobně jako všechny siřičitany, tak i disiřičitan disodný může způsobit astmatický záchvat, nevolnost, průjem, bolesti žaludku, bolesti hlavy, senou rýmu, chronickou kopřivku, atopický ekzém. Ve spojitosti se siřičitany jsou dokumentovány případy smrti astmatických pacientů. Při výzkumech na krysách bylo zjištěno negativní ovlivňování schopnosti rozmnožování.Sources
Database of additives is provided by the Fair Food independent organization.