E218 - Methylparahydroxybenzoát
Description
Methylparaben patří do skupiny parabenů, používá se jako konzervační činidlo působící proti plísním, bakteriím a houbám. Používá se v kyselých potravinách s pH <5.5.Usage
Používá se do pekařských výrobků, nealkoholických nápojů, džusů, jablečného moštu, sladkostí, džemů, marmelád, zmrzlin, sýrů, mouky. Stejně jako ostatní parabeny se také používá v kosmetickém a farmaceutickém průmyslu.Production
V přírodě se volně nevyskytuje, vyrábí se synteticky z kyseliny benzoové.Side effects
Nadměrná konzumace parabenů může vyvolat kožní vyrážku, kopřivku, svědění, kožní záněty a otoky. Ohledně nežádoucích účinků kyseliny benzoové se vede spousta kontroverzních názorů kvůli její chemické podobnosti se salyciláty. Některé studie uvádějí, že látka může způsobovat poruchy pozornosti, svědění, otoky, kopřivku, astma a kožní záněty, pokud je podána v 1000 krát větším množství než přijatelná denní dávka. Z těla je vyloučena za méně než 16 hodin.Sources
Database of additives is provided by the Fair Food independent organization.