Get exclusive benefits after your first order:

Delivery from 60 minutes

30 days free delivery

100% satisfaction guarantee

Delivery

Cart

E217 - Propylparahydroxybenzoát sodná sůl

Description

Jedná se o konzervační činidlo se stejným využitím i nežádoucími účinky jako ostatní parabeny. Zabraňuje šíření hub, plísní a bakterií v potravinách, kosmetickém a farmaceutickém průmyslu.

Usage

Používá se přídavná látka do nápojů, džusů, mouky, sýrů, jablečného moštu, sladkostí, pekařských výrobků, uměle slazených džemů a marmelád, zmrzlin. Dále se používá v kosmetickém průmyslu a farmacii.

Production

V přírodě se volně nevyskytuje, výrábí se synteticky.

Side effects

Látka může způsobit kožní vyrážky, kopřivku, svědění, kožní záněty, astma a otoky. Ohledně nežádoucích účinků kyseliny benzoové se vede spousta kontroverzních názorů kvůli její chemické podobnosti se salyciláty. Některé studie uvádějí, že látka může způsobovat poruchy pozornosti, svědění, otoky, kopřivku, astma a kožní záněty, pokud je podána v 1000 krát větším množství než přijatelná denní dávka. Z těla je vyloučena za méně než 16 hodin.

Sources

  • Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimmlink ]
  • Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrboválink ]
  • Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurraylink ]
Fer potravina
Database of additives is provided by the Fair Food independent organization.
Additives