E163 - Anthokyany
Description
Jedná se o skupinu přírodních intenzivních barviv, které se nachází v ovoci, zelenině, v rostlinné míze květin, kterým dodává modrou, červenou nebo fialovou barvu. Barva je silně ovlivněna kyselostí či zásaditostí prostředí, ve kterém se vyskytuje. Při nízkém pH je barvivo červené, při vysokém je modré. V přírodě existuje okolo sta druhů resp. sloučenin anthokyanů, vyskytujících se např. v grepu, brusinkách, třešních, malinách, hroznovém vínu či švestkách. Jsou poměrně nestabilní, proto se nepoužívají často. V kyselém prostředí je jejich stabilita přijatelnáUsage
Barvivo se používá k barvení kyselých potravin, např. vína, brusinkového džusu, v nápojích s obsahem oxidu uhličitého, částečně v dezertech, jogurtech, mléčných výrobcích, zmrzlinách, müsli tyčinkách, apod.Production
Pro potravinářský průmysl se získává zejména z grepů, ze zbytkových částí při lisování ovocných šťáv nebo ze slupek hroznů. Získaný extrakt je následně vysušen a může obsahovat antioxidanty či třísloviny.Side effects
Nejsou známy žádné nežádoucí účinky. Tvoří přirozenou součást lidské potravy. Dodává červenému vínu známé pozitivní terapeutické efekty, posiluje stěny cév.Sources
Database of additives is provided by the Fair Food independent organization.