E161g - Kanthaxanthin
Description
Jedná se o barvivo, které dodává pokrmům růžovou barvu. Nachází se v jedlých houbách, korýších, pstruzích, lososech nebo zbarvuje pokožku tropického ptactva. Lehce se vstřebává v tucích. Hlavní zdroj příjmu této látky u lidí je nepřímý, tzn. konzumací např. masa ze zvířat, které jsou pravidelně krmeny potravou obsahující kanthaxanthin, slepičích vajec, apod.Usage
Zmrzlina, cukrovinky, omáčky, krekry, rybí polotovary, zálivky, nápoje, atd. Dále se také používá např. v tabletách pro lepší opalování pokožky.Production
Vyrábí se synteticky z přírodních materiálů, např. z hub - lišky obecné nebo z peří plameňáků. Ve většině případů se však získává zcela syntetickou cestou z karotenu.Side effects
Látka se považuje za bezpečnou pokud její v potravinách nepřesáhne množství 14 mg/kg nebo v tekutinách 14 mg/l. Typickým projevem nežádoucího účinku je poškození oční sítnice se zhoršenou zrakovou ostrostí nebo zvýšenou citlivostí na přímé světlo. Při ústním podání prostřednictvím pilulek, ve kterých je látka obsažena ve větším množství, může vést ke zhoršení či ztrátě schopnosti nočního vidění.Sources
Database of additives is provided by the Fair Food independent organization.