4 ServingsDo hodinky
Buy all ingredients right below the recipe
INGREDIENTS
- 2 kg bílého chřestu
- 6 lžic cukru krupice
- 150 g strouhanky
- 250 g másla
- 1 lžíce soli
YOU ALSO NEED
- kuchyňský provázek
The assortment range depends on your location. Please enter your address to see what goods we offer in your area.
INSTRUCTIONS
- 1Chřest pečlivě oloupeme a odřízneme dřevnatý konec. Chřest svážeme na porce kuchyňským provázkem. V užším vysokém hrnci přivedeme k varu vodu s cukrem a solí.
- 2Do hrnce s vroucí vodou postavíme svázaný chřest a vaříme 10 minut nebo na skus podle tloušťky chřestu. Uvařený chřest rozvážeme a rozdělíme na talíře.
- 3V rendlíku rozpustíme máslo. Na pánvi na středním ohni nasucho orestujeme strouhanku dozlatova a hotovou přesypeme do mísy, aby se dále v horké pánvi neopékala. Nasypeme ji na chřest nebo v ní jednotlivé stonky uvařeného chřestu obalíme a přelijeme rozpuštěným máslem.
Tip
Chřest loupejte od hlavičky dolů. Tak hlavičku neulomíte.
Dřevnatou část můžete i odlomit – stačí chřest pořádně ohnout a stonek se zlomí tam, kde dřevnatá část začíná. Dřevnaté konce nevyhazujte, můžete je použít na polévku nebo do vývaru.
Je velmi důležité oloupat bílý chřest velmi pečlivě, neboť má velmi tuhou slupku, která se nedá jíst a při jídle by jen překážela v ústech.
Čerstvý chřest je plný vody. Čerstvost poznáte podle toho, že při tření o sebe stonky vržou.
Při vaření chřestu by měly být ve vodě ponořené jen stonky, hlavičky by měly koukat z vody ven. Pokud jsou ponořené, trochu vody slijte. Na poslední minutu varu ponořte do vody i hlavičky chřestu.
Strouhanka rychle tmavne, pozor, ať ji nespálíte. Je třeba ji během opékání v pánvi neustále míchat. Příliš upečená, tmavá strouhanka má hořkou chuť.
Roman Vaněk
Together with Rohlík, I’ve put together a selection of the most popular recipes from my cookbooks and linked them with the right ingredients. Let us know how the recipe turned out #rohlikchef