6–8 ServingsDo hodinky
Buy all ingredients right below the recipe
INGREDIENTS
- 350 g hladké mouky
- 150 g polohrubé mouky
- 70 g másla
- 70 g cukru krupice
- 20 g čerstvého droždí
- 180 ml mléka
- 1 žloutek a 2 vejce na potření
- med
- 6 g soli
YOU ALSO NEED
- pečicí papír
PAIRING DISHES WITH COFFEE
- Tento pokrm si nejlépe vychutnáte společně s kvalitní kávou.
The assortment range depends on your location. Please enter your address to see what goods we offer in your area.
INSTRUCTIONS
- 1Těsto zaděláme takzvaně na omládek: v míse robotu smícháme hladkou a polohrubou mouku, uděláme v ní důlek, vlijeme do něj dvě třetiny vlažného mléka a rozdrobíme droždí. Ze stran do něj po troškách vmícháváme mouku, dokud nevznikne těstíčko husté asi jako na lívance. Povrch zaprášíme hladkou moukou a necháme na teplém místě 30 minut vzejít.
- 2V rendlíku na mírném ohni rozpustíme máslo. Do mísy s omládkem přidáme zbylé mléko, cukr, sůl, žloutek a rozpuštěné máslo. V robotu s nástavcem typu hák vypracujeme na nižší otáčky hladké nelepivé těsto. Trvá to zhruba 10 minut. Těsto necháme 30 minut odpočinout na teplém místě.
- 3Troubu rozehřejeme na 160 °C.
- 4Těsto rozdělíme na kousky o váze 80 g a vyválíme je do 20 cm dlouhých válečků. Stočíme je do spirály a konec schováme pod těsto, aby se nerozmotaly. Položíme je na plech vyložený pečicím papírem, přikryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě 45 minut kynout. Poté jidáše potřeme rozšlehaným vejcem, vložíme do rozehřáté trouby a pečeme 15-20 minut.
- 5Po upečení jidáše ještě horké bohatě potřeme tekutým medem.
Tip
Spirály neutahujte, jinak v troubě vyběhnou moc do výšky.
Roman Vaněk
Together with Rohlík, I’ve put together a selection of the most popular recipes from my cookbooks and linked them with the right ingredients. Let us know how the recipe turned out #rohlikchef