4 ServingsDo hodinky
Buy all ingredients right below the recipe
INGREDIENTS
- 600 g telecí kýty
- 400 g oloupané cibule
- 250 g žampionů
- 100 g másla
- 20 g hladké mouky
- 1 l kuřecího vývaru
- 200 ml suchého bílého vína
- 250 ml smetany, min. 31%
- 3 lžíce slunečnicového oleje
- 3 lístky šalvěje
- 3 snítky tymiánu
- 2 kratší větvičky rozmarýnu
- 2 bobkové listy
- špetka pepře
- 2 lžičky soli
PAIRING DISHES WITH BEER
- Tento pokrm si nejlépe vychutnáte se sklenkou dobře vychlazeného piva.
SIDE DISH
- brambory
- těstoviny
- rýže
- houskové knedlíky
The assortment range depends on your location. Please enter your address to see what goods we offer in your area.
INSTRUCTIONS
- 1Žampiony očistíme, odkrojíme nožičky, které nahrubo nakrájíme a dáme do misky. Hlavičky nakrájíme na osminy a dáme do druhé misky. Cibuli oloupeme a nakrájíme nahrubo. Bylinky pevně svážeme kuchyňským provázkem.
- 2Maso nakrájíme na kostky o hraně 4 cm a dáme do mísy. Přidáme sůl, pepř a olej a promícháme. Rozpálíme pánev na vyšším ohni a maso na ní opečeme ze všech stran dozlatova. Přilijeme víno a za občasného míchání ho necháme svařit na ⅓ objemu. Dáme stranou.
- 3V kastrolu na středním ohni rozehřejeme 80 g másla, přidáme cibuli a necháme ji za častého míchání zesklovatět. Přidáme nakrájené nožičky žampionů a svázané bylinky a promícháme. Přidáme mouku a 1 minutu ji za stálého míchání restujeme.
- 4Přilijeme vývar, promícháme a přivedeme k varu. Přidáme opečené maso a veškerý obsah pánve, promícháme a přivedeme k varu. Stáhneme teplotu na třetinu a na mírném ohni vaříme doměkka, cca 50 minut.
- 5Měkké maso vyndáme z kastrolu a dáme stranou. Omáčku přecedíme do čistého rendlíku, přidáme smetanu, promícháme a rozmixujeme tyčovým mixérem. Přivedeme k varu, vrátíme maso zpět a vaříme další 3 minuty.
- 6Na pánvi rozpálíme zbylé máslo a orestujeme na něm nakrájené hlavičky žampionů. Ty poté přidáme do omáčky a promícháme.
Tip
Podávejte s dušenou rýží, širokými nudlemi či šunkovým knedlíčkem.
Roman Vaněk
Together with Rohlík, I’ve put together a selection of the most popular recipes from my cookbooks and linked them with the right ingredients. Let us know how the recipe turned out #rohlikchef