1 pieceDo hodinky
Buy all ingredients right below the recipe
INGREDIENTS FOR ALMOND FILLING
- 50 g cukru krupice
- 50 g moučkového cukru
- 120 g mletých mandlí
- ½ lžičky citronové šťávy
- ½ vejce
INGREDIENTS FOR DOUGH
- 380 g hladké mouky a mouka na podsypání těsta
- 80 g rozinek sultánek
- 50 g změklého másla a 40 g másla na potření
- 50 g kandované kůry z citrusů
- 50 g sušených brusinek
- 50 g cukru krupice
- 50 g nakrájených loupaných mandlí
- 42 g čerstvého droždí
- 120 ml vlažného mléka
- 50 ml tmavého rumu
- 1 vejce
- 3 g mletého kardamomu
- 3 g mleté skořice
- moučkový cukr na posypání
- 4 g soli
PAIRING DISHES WITH COFFEE
- Tento pokrm si nejlépe vychutnáte společně s kvalitní kávou.
The assortment range depends on your location. Please enter your address to see what goods we offer in your area.
INSTRUCTIONS FOR ALMOND FILLING
- 1Vejce prošleháme a v míse smícháme s ostatními surovinami do hladkého těsta. To vytvarujeme do válečku 20 cm dlouhého, zabalíme do potravinářské fólie a necháme odležet v lednici 2 hodiny, než ztuhne.
INSTRUCTIONS FOR DOUGH
- 1Sultánky a brusinky dáme nasucho do rendlíku a na středním ohni za stálého míchání zahříváme 3–4 minuty. Stáhneme z ohně a přilijeme rum.
- 2Těsto zaděláme takzvaně na omládek: do mísy nasypeme mouku, uděláme v ní důlek, vlijeme do něj 2/3 mléka a rozdrobíme droždí. Ze stran do mléka po troškách vmícháme mouku, jen do té doby, dokud nevznikne těstíčko husté asi jako na lívance. Povrch poprášíme hladkou moukou a necháme v teplém místě 30 minut vzejít.
- 3Omládek se zbývající moukou dáme do mísy robotu, přidáme zbylé mléko, máslo, sůl, vejce, cukr, kardamom, skořici a mícháme hákem na střední rychlost 9 minut do hladkého těsta. Přidáme scezené a vymačkané rozinky a brusinky, mandle a kandovanou kůru, snížíme rychlost pod polovinu a mícháme 1 minutu.
- 4Těsto vyklopíme na pomoučenou desku, přikryjeme ho čistou utěrkou a necháme zrát 2–3 hodiny, než zdvojnásobí svůj objem. Vyzrálé těsto rukou vytvarujeme do placky oválného tvaru 23 × 30 cm. Uprostřed bude těsto tenčí než na okrajích. Ovál těsta otočíme užší stranou k sobě. Váleček tuhé mandlové náplně položíme doprostřed oválu a těsto přehneme tak, aby se náplň do těsta uzavřela, ale aby horní strana nepřekrývala zcela základnu těsta. Těsto zatlačíme po krajích rukama a lehce ho utáhneme.
- 5Štolu přeneseme na plech vyložený pečicím papírem, přikryjeme ji čistou utěrkou a necháme kynout 1 hodinu, než zdvojnásobí svůj objem.
- 6Troubu rozehřejeme na 200 °C.
- 7Plech se štolou dáme do rozehřáté trouby a necháme péct 30 minut.
- 8V rendlíku rozehřejeme 40 g másla.
- 9Ihned po vyndání z trouby štolu potřeme rozpuštěným máslem a posypeme moučkovým cukrem. Přeneseme ji na mřížku a necháme vychladnout.
Tip
K přípravě budete ještě potřebovat potravinářskou folii a pečicí papír.
Roman Vaněk
Together with Rohlík, I’ve put together a selection of the most popular recipes from my cookbooks and linked them with the right ingredients. Let us know how the recipe turned out #rohlikchef