12 PIECESDo hodinky
Buy all ingredients right below the recipe
INGREDIENTS FOR SOURDOUGH STARTER
- 30 g hladké mouky
- 10 g čerstvého droždí
INGREDIENTS FOR DOUGH
- 420 g hladké mouky a mouka na podsypání těsta
- 50 g změklého másla
- 10 g čerstvého droždí
- 10 g soli
- 50 ml vlažného mléka
- rostlinný olej na vymazání plechu
INGREDIENTS FOR TOPPING
- 5 lžic mléka
- 2 žloutky
- hrubá mořská sůl
YOU ALSO NEED
- potravinářskou fólii
PAIRING DISHES WITH TEA
- Tento pokrm si nejlépe vychutnáte s kvalitním černým sypaným čajem.
The assortment range depends on your location. Please enter your address to see what goods we offer in your area.
INSTRUCTIONS FOR SOURDOUGH STARTER
- 1V misce smícháme droždí se 40 ml vlažné vody a přimícháme mouku. Přikryjeme potravinářskou fólií a necháme zrát 2 hodiny v pokojové teplotě
INSTRUCTIONS FOR DOUGH
- 1Do mísy robotu vlijeme 160 ml vlažné vody, mléko, kvásek a přidáme ostatní suroviny. Mícháme na střední rychlost 10 minut do tuhého těsta.
- 2Posypeme vál moukou a vyklopíme na něj vypracované těsto. Rukama z něj vytvarujeme bochánek, přikryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě zrát 30 minut, než zdvojnásobí svůj objem. Poté těsto rukama zpracujeme do bochánku, přikryjeme a necháme znovu přikryté utěrkou 30 minut zrát.
- 3Vyzrálé těsto rozválíme do válečku, rozdělíme ho na 12 stejných dílů, ze kterých vytvarujeme kuličky. Každou kuličku vyválíme na 45 cm dlouhý a 12 mm silný váleček, širší uprostřed a užší na koncích. Ohneme ho do podkovy, křížem přehneme a vytvarujeme preclík. Vál posypeme moukou a položíme na něj připravené preclíky. Necháme je 10 minut odpočinout.
- 4Troubu rozehřejeme na 190 ºC.
- 5V kastrolu přivedeme k varu vodu. Preclíky po 2–3 kusech vložíme do vroucí vody, stáhneme oheň na minimum a vaříme 1 minutu. Předvařené preclíky vyndáme z vody, osušíme je a položíme na plechy vymazané olejem dostatečně daleko od sebe.
- 6V misce rozmícháme žloutek s mlékem a směsí potřeme preclíky. Na nejsilnější straně nařízneme lehce preclíky ostrým nožem, posypeme je solí a dáme do rozehřáté trouby. Pečeme 25 minut do tmavězlaté barvy.
Roman Vaněk
Together with Rohlík, I’ve put together a selection of the most popular recipes from my cookbooks and linked them with the right ingredients. Let us know how the recipe turned out #rohlikchef