4–6 ServingsDo hodinky
Buy all ingredients right below the recipe
INGREDIENTS
- 1 kg očištěné telecí plece nebo kýty
- 400 g oloupané cibule
- 120 g másla
- 40 g hladké mouky
- 1,2 l kuřecího vývaru
- 250 ml smetany, min. 31%
- 1 lžíce rajského protlaku
- 2 bobkové listy
- 2 lžíce sladké papriky
- 6 kuliček černého pepře
- 2 kuličky nového koření
- pepř
- sůl
PAIRING DISHES WITH BEER
- Tento pokrm si nejlépe vychutnáte se sklenkou dobře vychlazeného piva.
SIDE DISH
- brambory
- těstoviny
- rýže
- houskové knedlíky
The assortment range depends on your location. Please enter your address to see what goods we offer in your area.
INSTRUCTIONS
- 1V rendlíku na středním ohni rozehřejeme 60 g másla. Přidáme 40 g hladké mouky, stáhneme oheň na třetinu a 2 minuty za stálého míchání restujeme. Hotovou jíšku dáme na talířek vychladnout.
- 2Cibuli nakrájíme najemno. Maso nakrájíme na kostky o hraně 2 cm. V hrnci přivedeme k varu 2,5 litru vody a nakrájené maso v ní během 2 minut povaříme. Maso poté slijeme do cedníku, aby okapalo.
- 3V kastrolu na středním ohni rozehřejeme zbylé másla, přidáme cibuli a necháme ji zesklovatět. Občas zamícháme. Přidáme sladkou papriku a rajský protlak a 30 vteřin za stálého míchání restujeme. Přidáme zblanšírované maso. Osolíme 2 lžičkami soli, dochutíme čerstvě mletým pepřem a zalijeme vývarem jen tak, aby maso bylo téměř potopené. Přivedeme k varu, přidáme koření, promícháme, přiklopíme pokličkou, stáhneme oheň pod třetinu a necháme dusit doměkka. Občas vše promícháme a v případě potřeby dolijeme vývar, aby bylo maso téměř potopené.
- 4Jakmile je maso takřka měkké, vmícháme do omáčky studenou jíšku, dolijeme vývar, aby omáčka nebyla příliš hustá, a necháme na mírném ohni vařit 15 minut. Měkké maso z omáčky vyjmeme a dáme do čistého kastrolu. Koření z omáčky vyjmeme a vyhodíme. Do omáčky přilijeme smetanu, přivedeme k varu, stáhneme oheň na třetinu a 1 minutu vaříme. Poté rozmixujeme tyčovým mixérem.
- 5Omáčku přecedíme do kastrolu na maso a krátce prohřejeme. V případě potřeby můžeme omáčku zředit vývarem, eventuálně dochutit solí nebo pepřem.
Tip
K tomuto pokrmu se hodí špecle, široké nudle nebo dušená rýže.
Roman Vaněk
Together with Rohlík, I’ve put together a selection of the most popular recipes from my cookbooks and linked them with the right ingredients. Let us know how the recipe turned out #rohlikchef