4 ServingsMajstrštyk
Buy all ingredients right below the recipe
INGREDIENTS
- 10 kg bílého hlávkového zelí
- 1 kg oloupané cibule
- 12 menších jablek
- 4 lžíce kmínu
- 4 očištěné křeny
- 300 g soli
The assortment range depends on your location. Please enter your address to see what goods we offer in your area.
INSTRUCTIONS
- 1Cibuli nakrájíme na kolečka. Křen nakrájíme na větší kusy. Z hlávek zelí odstraníme vrchní špinavý list a vyhodíme ho. Zelí omyjeme a osušíme. Oloupeme i druhé listy z hlávek a uschováme je. Hlávky zelí rozpůlíme, vykrojíme tuhý košťál, vyhodíme jej a zelí nakrouháme nahrubo. Necháme přes noc odležet na chladném místě. Druhý den zelí promícháme se solí, kmínem a cibulí.
- 2Na dno velké kameninové nádoby na nakládané zelí vložíme celý stonek kopru, 2 kusy nakrájeného křenu a zakryjeme zelným listem. Na něj rozložíme vrstvu zelí a pořádně umačkáme.
- 3Přidáme 4 kusy křenu, stonek kopru, 3 očištěná a rozpůlená jablka a přikryjeme zelným listem. Opět přidáme vrstvu zelí a důkladně umačkáme.
- 4Takto pokračujeme, dokud nenaplníme celou nádobu. Poslední vrstvou bude křen, kopr, jablka a zelný list. Během mačkání zelí uvolňuje šťávu, kterou odebíráme.
- 5Obsah nádoby zatížíme, přiklopíme a necháme v teple 14 dní odležet. Poté nádobu přemístíme do chladné místnosti nebo do sklepa.
- 6Zelí lze po 14 dnech konzumovat, ale po měsíci bude chutnat lépe.
Roman Vaněk
Together with Rohlík, I’ve put together a selection of the most popular recipes from my cookbooks and linked them with the right ingredients. Let us know how the recipe turned out #rohlikchef