Cart

2 ServingsDo hodinky

Buy all ingredients right below the recipe

INGREDIENTS

  • 130 g sýra Extra Mature Cheddar
  • 80 g sýra Cheddar Double Gloucester
  • 15 g hladké mouky
  • 15 g másla
  • 230 ml plnotučného mléka
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 4 lžíce strouhanky
  • 1 lžíce nakrájené plocholisté petržele
  • 1 oloupaný stroužek česneku
  • nastrouhaná kůra z ½ citronu
  • špetka mletého muškátového oříšku
  • pepř
  • 10 g soli

PASTA

  • 100 g makaronů nebo kolínek

PAIRING DISHES WITH WINE

  • Těstoviny nejvíce oceníte v kombinaci s lehkými, svěžími víny. Volit můžete šumivá, bílá i růžová.

The assortment range depends on your location. Please enter your address to see what goods we offer in your area.

INSTRUCTIONS

  • 1Těstoviny uvaříme ve větším množství vody na skus, slijeme je a dáme stranou do větší mísy.
  • 2Troubu rozehřejeme na 250 °C.
  • 3Zapékací misku vymažeme olejem a vytřeme rozpůleným stroužkem česneku.
  • 4Strouhanku promícháme s citronovou kůrou, špetkou soli a pepře a najemno nakrájenou petrželí. Oba druhy sýrů nahrubo nastrouháme a promícháme.
  • 5V rendlíku na mírném ohni necháme zpěnit máslo. Přisypeme mouku a mícháme 2 minuty. Přilijeme mléko, přidáme muškátový oříšek a za stálého míchání vaříme 3 minuty na mírném ohni do hladkého bešamelu. Přidáme dvě třetiny sýra, stáhneme teplotu na minimum a mícháme dohladka, až se sýr rozpustí. Poté ihned stáhneme z ohně.
  • 6Dvě třetiny bešamelu smícháme v míse s uvařenými těstovinami, vlijeme do vymazané zapékací mísy, zalijeme zbylým bešamelem a vložíme do rozehřáté trouby. Necháme zapéct 8 minut.
  • 7Mísu vyndáme z trouby a teplotu snížíme na 200 °C. Těstoviny posypeme zbylým sýrem a ochucenou strouhankou, vrátíme do trouby a zapečeme 8 -10 minut dozlatova.
Tip
Uvařené těstoviny neproplachujte vodou. Ztratily by chuť. Stačí je jen po uvaření promíchat se lžící oleje. Vodu na těstoviny je nutné osolit. Obecně lze použít pravidlo: 1 l vody = 12 g kuchyňské soli (zarovnaná lžíce soli), nebo 10 g hrubé mořské soli. 500 g suchých těstovin vařte nejméně ve 3 litrech vroucí osolené vody. Makarony se sýrem podávejte jako samostatný pokrm nebo jako přílohu ke grilovaným masům.
Roman Vaněk
Together with Rohlík, I’ve put together a selection of the most popular recipes from my cookbooks and linked them with the right ingredients. Let us know how the recipe turned out #rohlikchef

INGREDIENTS

PASTA

PAIRING DISHES WITH WINE