Free delivery, delivery guarantee within 5 hours of ordering, exclusive products for members only and many other benefits.Free delivery, delivery guarantee within 5 hours of ordering
Purchase 4x a month without a minimum order amount
15 % discount on WITHOUT COMPROMISE products
Exclusive products for members only
4–6 ServingsRychlovka

Buy all ingredients right below the recipe

INGREDIENTS

  • 1 menší květák
  • 100 g oloupané cibule
  • 90 g másla
  • 40 g hladké mouky
  • 150 ml smetany, min. 31%
  • 6 stonků pažitky
  • špetka mletého muškátového oříšku
  • špetka bílého pepře
  • sůl

The assortment range depends on your location. Please enter your address to see what goods we offer in your area.

INSTRUCTIONS

  • 1Z květáku odstraníme vnější listy a jeho hlavu rozebereme na malé růžičky. Hlavní košťál a drobné košťálky nakrájíme na kousky o hraně 1 cm. Takto připravenou zeleninu důkladně omyjeme ve studené vodě. Cibuli nakrájíme najemno.
  • 21,1 l vody přivedeme v hrnci k varu a osolíme zarovnanou lžičkou soli. Do vroucí vody vložíme nakrájený květák a vaříme téměř doměkka (na skus). Poté ho plochým sítem přendáme do misky a dáme stranou. Vodu, ve které se květák vařil, přecedíme přes jemné síto do čisté nádoby.
  • 3V kastrolu na středním ohni rozehřejeme 60 g másla. Přidáme cibuli a za častého míchání ji necháme zesklovatět. Stáhneme oheň na třetinu, přisypeme mouku a mícháme 3 minuty. Přilijeme vodu, ve které jsme vařili květák, zvýšíme oheň a polévku důkladně prošleháme metličkou, dokud se nerozpustí veškerá jíška.
  • 4Třetinu uvařených růžiček květáku dáme stranou a zbytek přidáme do polévky. Jakmile polévku přivedeme k varu, stáhneme oheň na třetinu a na mírném ohni ji vaříme nezakrytou 20 minut. Přidáme smetanu, špetku bílého pepře a muškátového oříšku. Zamícháme a důkladně rozmixujeme tyčovým mixérem. Hotovou polévku přecedíme přes hrubší síto do čistého hrnce, přidáme uschovanou třetinu květáku a prohřejeme. Stáhneme z ohně a vmícháme zbylé studené máslo nakrájené na menší kousky. Polévku případně dochutíme solí a zamícháme.
  • 5Do hotové polévky nakrájíme najemno několik stonků pažitky.
Tip
Růžičky květáku (třetina, kterou použijete jako vložku do polévky) by měly být ve vodě uvařené jen na skus. Nesmí se rozvařit. Chutnaly by nakonec v polévce jako bláto. Dejte pozor, aby mouka při restování nezhnědla – květáková polévka musí zůstat bílá. Výraznější chuť muškátu dodá spíše oříšek než květ, ale pozor, stačí jen malá špetka na závěr. Studené máslo vmíchané postupně do hotové polévky slouží ke zjemnění. Během přidávání studeného másla na konci vaření již polévku nesmíte vařit.
Roman Vaněk
Together with Rohlík, I’ve put together a selection of the most popular recipes from my cookbooks and linked them with the right ingredients. Let us know how the recipe turned out #rohlikchef

INGREDIENTS