4 ServingsDo hodinky
Buy all ingredients right below the recipe
INGREDIENTS FOR RISOTTO
- 250 g rýže na risotto
- 200 g hub, nejlépe hříbků
- 80 ml suchého bílého vína
- 100 g vychlazeného másla
- 30 g oloupané šalotky
- 70 g najemno nastrouhaného parmezánu
- 6 lžic olivového oleje
- čerstvě mletý pepř
- sůl
INGREDIENTS FOR MUSHROOMS
- 150 g hub, nejlépe hříbků
- 2 lžíce olivového oleje
- čerstvě mletý pepř
- sůl
The assortment range depends on your location. Please enter your address to see what goods we offer in your area.
INSTRUCTIONS FOR RISOTTO
- 1Máslo nakrájíme na malé kostičky a dáme zpět do lednice. Uvaříme 1,2 l vody.
- 2Šalotku nakrájíme najemno. Očištěné houby nakrájíme na kostky o hraně 1 cm.
- 3V kastrolu nebo větším rendlíku na středním ohni rozehřejeme 3 lžíce olivového oleje.
- 4Přidáme šalotku, kterou necháme za občasného míchání zpěnit. Nesmí zezlátnout! Přidáme rýži a za častého míchání ji 2 minuty restujeme. Během míchání rýži stíráme ze stěn rendlíku.
- 5Přilijeme najednou všechno víno a za stálého míchání ho necháme z rendlíku zcela odvařit.
- 6Přidáme houby, osolíme a přilijeme tolik vroucí vody, aby byla rýže ponořená. Za častého míchání ji necháme téměř vyvařit.
- 7Jakmile je voda téměř vyvařená, přilijeme další část vody, opět jen tolik, aby byla rýže ponořená. Opět ji necháme vyvařit a takto pokračujeme, dokud není rýže vařená al dente (na skus). Obvykle to trvá 16–20 minut.
- 8Když je poslední část vody z poloviny odvařená a rýže měkká na skus, stáhneme kastrol z ohně, vmícháme parmezán a po částech vmícháme kostičky vychlazeného másla.
- 9Jakmile je všechno máslo vmíchané, přidáme zbytek olivového oleje.
- 10Pokud je risotto příliš husté, naředíme ho trochou horké vody. Mícháme, dokud se nevytvoří krémové risotto. Osolíme a opepříme dle chuti.
- 11Risotto necháme 1 minutu odpočinout a znovu zamícháme.
INSTRUCTIONS FOR MUSHROOMS
- 1Houby očistíme a nakrájíme na plátky.
- 2V pánvi na vyšším ohni rozpálíme olivový olej a houby na něm za stálého míchání 2 minuty orestujeme. Osolíme a opepříme a podáváme s risottem.
Roman Vaněk
Together with Rohlík, I’ve put together a selection of the most popular recipes from my cookbooks and linked them with the right ingredients. Let us know how the recipe turned out #rohlikchef