1 pieceDo hodinky
Buy all ingredients right below the recipe
INGREDIENTS
- 700 g vypeckovaných a stopek zbavených třešní nebo třešní, višní, jahod, mirabelek nebo borůvek
- 180 g polohrubé mouky
- 260 g cukru krupice
- 160 g hladké mouky
- 250 ml mléka
- 20 g vanilkového cukru
- 3 vejce
- 1 prášek do pečiva
- moučkový cukr
- máslo na vymazání pekáče
- hrubá mouka na vysypání pekáče
PAIRING DISHES WITH COFFEE
- Tento pokrm si nejlépe vychutnáte společně s kvalitní kávou.
The assortment range depends on your location. Please enter your address to see what goods we offer in your area.
INSTRUCTIONS
- 1Troubu rozehřejeme na 180 ºC. Pekáč vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.
- 2Vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Z bílků ušleháme pevný sníh. V robotu s balonovou metlou vyšleháme žloutky s cukrem a vanilkovým cukrem do světlé pěny. Přisypeme oba druhy mouky promíchané s kypřicím práškem. Přilijeme mléko a vymícháme hladké těsto. Mísu vyndáme z robotu a ručně postupně opatrně vmícháme sníh z bílků.
- 3Těsto pomalu nalijeme do vymazaného a vysypaného pekáče a poklademe vypeckovanými třešněmi. Vložíme do rozehřáté trouby a pečeme zhruba 30 minut dorůžova.
- 4Před podáváním poprášíme bublaninu moučkovým cukrem.
Tip
Potřebujete pekáč o rozměrech 22×28 cm.
Sníh musí být tak tuhý, že se ani nehne, když obrátíte nádobu vzhůru nohama. Žloutky šlehejte tak dlouho, dokud hmota nezbělá.
Pekáček musíte vymazat skutečně důkladně, jinak se bublanina ke stěnám přilepí a při vyndávání potrhá.
Třešně můžete dát i přes sebe, bublanina bude šťavnatější. Jen v krajích by měl zůstat kousek těsta bez třešní.
Jak poznáte, že je bublanina hotová? Píchněte do ní špejlí – pokud se na ni těsto nelepí, můžete bublaninu vyndat z trouby a nechat zchladnout. Pokud je špejle lepivá, vraťte pekáč ještě na chvíli do trouby.
Bublaninu krájejte až vychladlou, jinak se těsto srazí.
Skvělou bublaninu můžete připravit i z višní, jahod, mirabelek nebo borůvek.
Roman Vaněk
Together with Rohlík, I’ve put together a selection of the most popular recipes from my cookbooks and linked them with the right ingredients. Let us know how the recipe turned out #rohlikchef