Cart

Buy all ingredients right below the recipe

SUROVINY

  • 600 g syrových brambor (varný typ C)
  • 2 stroužky česneku
  • 500 g mletého hovězího masa (max. 10 % tuku)
  • 1 vejce velikosti M
  • 1 lžíce sušeného kopru
  • 1 lžíce kukuřičné strouhanky
  • 120 ml polotučného mléka
  • 40 g másla
  • 2 lžíce slunečnicového oleje
  • 200 ml smetany na vaření (12 % tuku)
  • 2 lžíce sójové omáčky se sníženým obsahem soli
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 40 g sušených brusinek (můžete použít i čerstvé)
  • Sůl
  • Pepř

SUROVINY K TIPU

  • Petrželová nať

The assortment range depends on your location. Please enter your address to see what goods we offer in your area.

POSTUP

  • 1Nejprve dejte vařit brambory: Oloupejte je, nakrájejte na kostky, vložte do většího hrnce, zalijte vodou a obsah hrnce přiveďte k varu. Následně vodu osolte, ztlumte plamen na střední stupeň, hrnec přiklopte pokličkou a brambory vařte 15⁠–⁠18 minut.
  • 2 Mezitím připravte masové kuličky. Česnek oloupejte a prolisujte. Poté si vezměte větší mísu, dejte do ní mleté hovězí maso, prolisovaný česnek, vejce, sušený kopr, kukuřičnou strouhanku, sůl a pepř a vše důkladně promíchejte. Z výsledné směsi vytvořte 16 stejně velkých kuliček.
  • 3Až se dovaří brambory, vypněte ohřev a brambory sceďte. Poté si nachystejte menší hrnec, dejte do něj mléko a 20 g másla a zahřívejte 1⁠–⁠2 minuty na silném plameni, dokud se máslo nerozpustí a mléko nebude horké. Následně obsah hrnce přelijte do hrnce s bramborami a brambory vyšlehejte elektrickým šlehačem na jemnou kaši.
  • 4Nyní dejte péct masové kuličky. Připravte si velkou pánev vhodnou do trouby a na středním plameni v ní rozpalte 2 lžíce slunečnicového oleje. Poté začněte předehřívat troubu na 190 °C, vložte do pánve všechny připravené masové kuličky a opékejte je 8⁠–⁠10 minut na středním plameni, dokud se neopečou dozlatova. Následně pánev přesuňte do trouby a kuličky pečte 10⁠–⁠12 minut při 185⁠–⁠190 °C.
  • 5Po uvedené době vyndejte pánev z trouby, vyjměte z ní kuličky, které dejte zatím stranou, a pánev postavte na střední stupeň plamene. Následně připravte omáčku: Do připravené pánve dejte zbylých 20 g másla, smetanu na vaření, sójovou omáčku a dijonskou hořčici, vše promíchejte a za občasného míchání celou směs zahřívejte 2⁠–⁠3 minuty, dokud nezhoustne. Poté pánev odstavte.
  • 6Masové kuličky, bramborovou kaši i hotovou omáčku rozdělte na 4 porce, každou posypte sušenými brusinkami a podávejte.
Tip
Každou porci kuliček před podáváním ozdobte najemno nasekanou petrželovou natí.
Jíme zdravě
Naučte se jíst bez výčitek. Recepty, které jsou pestré a nutričně vyvážené. Jíme zdravě vám ukáže originální tipy, jak na rychlé a zdravé vaření. Autorka fotografie je Marie Bartošová.

SUROVINY

SUROVINY K TIPU