5 PORCÍDo hodinky
Buy all ingredients right below the recipe
SUROVINY
- 300 g syrových brambor (varný typ A)
- 50 g bílé quinoy v suchém stavu (můžete použít i černou quinou)
- 800 ml vody
- 3 vejce velikosti M
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička dijonské hořčice
- Kůra z 1 většího citronu (nastrouhaná najemno) + šťáva z 1 většího citronu
- 200 g římského salátu
- 100 g okurky hadovky
- 100 g rajčat
- Sůl
- Pepř
SUROVINY K TIPU
- Petrželová nať
- Máta
The assortment range depends on your location. Please enter your address to see what goods we offer in your area.
POSTUP
- 1Nejprve si připravte 3 hrnce – 1 větší a 2 malé. Brambory ve slupce omyjte, vložte do většího hrnce, zalijte dostatečným množstvím vody, osolte a přiveďte na silném plameni k varu. Do jednoho z menších hrnců dejte quinou, zalijte ji 300 ml vody a také přiveďte k varu na silném plameni. Do druhého menšího hrnce nalijte cca 500 ml vody a rovněž přiveďte k varu na silném plameni. Jakmile voda v hrncích s bramborami a quinoou začne vřít, snižte plamen na střední stupeň. Brambory vařte 18–20 minut doměkka a quinou vařte 11–12 minut. Jakmile začne vřít voda v posledním hrnci, vložte do ní vejce a vařte je 8–9 minut na středním plameni.
- 2Brambory, quinou i vejce po uvaření sceďte a důkladně zchlaďte pod tekoucí vodou. Vejce poté oloupejte a nakrájejte na čtvrtiny a brambory nakrájejte na větší kostky o rozměrech cca 2,5 cm × 2,5 cm.
- 3Nyní si připravte větší mísu, nalijte do ní olivový olej, přidejte dijonskou hořčici, citronovou kůru a šťávu, sůl a pepř a vše důkladně vyšlehejte metličkou. Následně nakrájejte římský salát na tenké proužky a přidejte ho do mísy. Okurku a rajčata nakrájejte na menší kostky a také vložte do mísy. Poté přidejte i nakrájené brambory a uvařenou quinou a vše promíchejte. Takto připravený salát rozdělte na 5 porcí, navrch každé porce přidejte nakrájené vejce a podávejte.
Tip
Salát můžete před podáváním ozdobit čerstvou petrželovou natí a několika lístky čerstvé máty.
Jíme zdravě
Naučte se jíst bez výčitek.
Recepty, které jsou pestré a nutričně vyvážené.
Jíme zdravě vám ukáže originální tipy, jak na
rychlé a zdravé vaření.
Autorka fotografie je Marie Bartošová.