4 PORCEDo hodinky
Buy all ingredients right below the recipe
SUROVINY NA KRÉM (BEZ VAJEC)
- 125 g 33% smetany
- 250 g mascarpone
- 40 g moučkového cukru
- 1 čajová lžička vanilkového extraktu
SUROVINY NA KRÉM (S VEJCI)
- 2 žloutky
- 40 g krupicového cukru
- 250 g mascarpone
- 125 g šlehačky
- 12 ks cukrářských piškotů
- 350 g jahod
OSTATNÍ SUROVINY
- 12 ks cukrářských piškotů
- 350 g jahod
- 1 lžíce krupicového cukru
The assortment range depends on your location. Please enter your address to see what goods we offer in your area.
POSTUP PRO KRÉM BEZ VAJEC
- 1Smetanu vyšleháme do polotuha. Mascarpone prošleháme a přidáme ke smetaně a společně na mírné otáčky vyšleháme do hladkého tuhého krému. Přidáme prosátý moučkový cukr a vanilkový extrakt. Zamícháme a tím je krém hotový.
POSTUP PRO KRÉM S VAJCI
- 1Tento krém není tak hustý jako krém bez vajec a nepůjde s ním tvořit pevné špičky jako na fotografii. Připravíme si mísu a rendlík, na kterém bude mísa dobře sedět. Do rendlíku nalijeme vodu, tolik aby se dno mísy nedotýkalo vody. Do mísy dáme žloutky a cukr. Zahřejeme a šleháme dokud směs nedosáhne teploty 55 °C. Tím žloutky pasterizujeme. Odstavíme, mísu sejmeme z rendlíku a dál šleháme než žloutková pěna zchladne. Poté krátce prošleháme mascarpone a smícháme jej s vyšlehanou šlehačkou. Do studené žloutkové směsi přidáme mascarpone se šlehačkou a tímto je krém hotový.
POSTUP NA DOKONČENÍ
- 1Zbývající postup je stejný pro oba krémy. Z uvedeného množství jahod odebereme 200 g a společně s cukrem rozmixujeme. Ve vzniklé omáčce namáčíme piškoty, které naskládáme na dno sklenic. Zbytek omáčky nalijeme na piškoty do sklenic, pěkně omáčku nasáknou.
- 2Zbylé jahody nakrájíme na plátky. Ty naskládáme na piškoty. Cukrářský sáček s kulatou špičkou naplníme krémem, kterým tvoříme špičky. Dozdobíme jahodami. Uložíme do lednice alespoň na 4 hodiny, poté můžeme podávat.
Hana Pospíchalová
Hanka z blogu www.vkuchynishankou.cz se zdravému životnímu stylu věnuje už 13 let. Pro Rohlík tvoří úžasné zdravé recepty, kterým nechybí šmrnc a lahodná chuť!