8 PorcíDo hodinky
Buy all ingredients right below the recipe
Na korpus
- 120 g mouky hladké
- 90 g másla
- 80 g cukru krystal
Na náplň
- 4 vejce
- 90 g mouky hladké
- 200 g cukru krystal
- 1 lžíce citronové kůry a 200 ml citronové šťávy
Na posypání
- 1 lžíce cukru moučka
Ingredience k TIPU
- BIO citron
The assortment range depends on your location. Please enter your address to see what goods we offer in your area.
Postup
- 1Troubu dejte předehřát na 160 °C a nachystejte si malý pekáček (20 cm × 20 cm), který vyložte pečicím papírem.
- 2Připravte si těsto na korpus: Vezměte si středně velkou mísu a smíchejte v ní 120 g hladké mouky, rozpuštěné máslo, 80 g cukru krystal a špetku soli. Ze směsi vypracujte těsto, které rovnoměrně napěchujte na dno vyloženého pekáčku.
- 3Pekáček vložte do předehřáté trouby a těsto pečte 22–25 minut při 155–160 °C, dokud jeho okraje jemně nezezlátnou.
- 4Mezitím si ve stejné míse, ve které jste míchali ingredience na korpus, připravte citronovou náplň: Do mísy rozklepněte 4 vejce, přisypte 90 g mouky a 200 g cukru krystal a obsah mísy vyšlehejte ručním šlehačem do nadýchané, tekutější konzistence. Následně do mísy přimíchejte nastrouhanou citronovou kůru a 200 ml citronové šťávy.
- 5Až se dopeče korpus, vyndejte ho z trouby a nalijte na něj připravenou citronovou náplň. Pekáček opatrně vraťte do trouby a pečte dalších 30 minut při 155–160 °C.
- 6Pekáček vyndejte z trouby a upečenou placku v něm nechte 30 minut chladnout.
- 7Po uvedené době placku z pekáčku vyjměte a dejte ji zhruba na 1–2 hodiny do lednice, aby citronová náplň ztuhla.
- 8Po vychlazení placku vyndejte z lednice, posypte ji moučkovým cukrem, nakrájejte ji na 8 kousků a podávejte.
Tip
Pro lepší chuť použijte kůru z bio citronu. Jelikož u šťávy nezáleží na tom, jestli je citron bio, nebo ne, postačí vám v bio kvalitě koupit pouze 1 citron a ostatní koupit normální.
30 minut v kuchyni
Chcete si pochutnat, ale pro to, abyste stáli půl dne u plotny, jste se nenarodili? Tak to jste na správné adrese! Vařte rychle, chutně a dostupně. Autorka fotografie je Marie Bartošová.