1 pieceDo hodinky
Buy all ingredients right below the recipe
INGREDIENTS
- 900 g tmavých třešní, borůvek nebo fíků
- 70 g másla + na vymazání formy
- 100 g hladké mouky
- 90 g cukru krupice + na vysypání formy
- 160 g mléka
- 160 g smetany (min. 30%)
- 1 vejce + 60 g žloutků
- nastrouhaná kůra z ½ citronu
- 1 vanilkový lusk
- moučkový cukr na posypání hotového koláče
- špetka soli
PAIRING DISHES WITH COFFEE
- Tento pokrm si nejlépe vychutnáte společně s kvalitní kávou.
The assortment range depends on your location. Please enter your address to see what goods we offer in your area.
INSTRUCTIONS
- 1Troubu rozehřejeme na 180 °C. Formu vymažeme máslem a vysypeme cukrem.
- 2Třešně odstopkujeme a vypeckujeme. Vanilkový lusk podélně rozřízneme a špičkou nože z něj vyškrábneme semínka. V rendlíku na mírném ohni necháme rozpustit máslo.
- 3Do mísy robotu prosejeme mouku přes jemné síto, přidáme sůl, vejce, žloutky, cukr, semínka z vanilkového lusku, citronovou kůru a na střední rychlost vše promícháme dohladka. Pomalu za stálého míchání přilijeme mléko, smetanu a nakonec rozpuštěné máslo.
- 4Do formy vyskládáme třešně a zalijeme je těstem.
- 5Formu dáme do rozehřáté trouby a pečeme 30–35 minut. Během pečení troubu neotvíráme, aby se těsto nesrazilo.
- 6Hotový koláč necháme vychladnout a před podáváním ho posypeme moučkovým cukrem.
Tip
Formu Ø 30 cm vysypáme cukrem proto, že cukr během pečení zkaramelizuje a dá tak koláči další chuť.
Místo třešní můžete použít borůvky nebo fíky.
Pokud nemáte vanilkový lusk, použijte do těsta ½ lžičky vanilkového extraktu.
Roman Vaněk
Together with Rohlík, I’ve put together a selection of the most popular recipes from my cookbooks and linked them with the right ingredients. Let us know how the recipe turned out #rohlikchef