10 PORCÍDo hodinky
Buy all ingredients right below the recipe
SUROVINY NA KORPUS
- 3 vejce velikosti M
- 300 g bílé pšeničné mouky hladké
- 200 g bílého cukru krystal
- 12 g kypřicího prášku do pečiva
- 180 ml řepkového oleje
- 125 g čerstvého špenátu (nebo mraženého a zbaveného přebytečné vody)
- Kůra z 1 středního citronu (nastrouhaná najemno)
- 2 lžíce citronové šťávy
SUROVINY NA KRÉM
- 300 g mascarpone
- 250 ml smetany ke šlehání (31 % tuku)
- 80 g bílého cukru moučka
- 2 lžíce citronové šťávy
NA OZDOBU
- 100 g čerstvých borůvek
- 100 g čerstvých malin
JEŠTĚ POTŘEBUJETE
- Pečící papír
The assortment range depends on your location. Please enter your address to see what goods we offer in your area.
POSTUP
- 1Nejprve předehřejte troubu na 170 °C a spodek dortové formy (⌀ 24 cm) vyložte pečicím papírem.
- 2Do vyšší nádoby dejte špenát a 180 ml řepkového oleje. Rozmixujte dohladka a výslednou směs nalijte do větší mísy.
- 3Do další nádoby rozklepněte 3 vejce, přisypte cukr krystal a vyšlehejte do pěny. Vyšlehanou pěnu nalijte do mísy se špenátem a olejem. Přidejte najemno nastrouhanou citronovou kůru a 2 lžíce citronové šťávy a promíchejte. Následně do mísy prosejte hladkou mouku a prášek do pečiva a smíchejte.
- 4Hotové těsto nalijte do připravené formy a pečte 40–45 minut při 160–170 °C.
- 5Po upečení korpus vyndejte z trouby a nechte kompletně vychladnout (1–2 hodiny).
- 6Mezitím si připravte krém. Vmíse vyšlehejte mascarpone s moučkovým cukrem a citronovou šťávou. Poté pomalu přimíchávejte smetanu ke šlehání a ušlehejte dotuha (potrvá to 1–2 minuty). Vzniklý krém uschovejte do lednice.
- 7Po vychladnutí korpus podélně rozkrojte napůl tak, aby byla spodní část nepatrně nižší. U vrchní části korpusu seřízněte vypouklou část a rozdrobte ji do misky.
- 8Spodní část korpusu potřete 3⁄4 krému, přiklopte vrchní částí a zbytek krému naneste navrch. Nakonec vrch dortu posypte rozdrobeným korpusem a ozdobte čerstvými borůvkami a malinami.
- 9Hotový mechový dort lze podávat ihned, ale lepší je jej nechat alespoň 30–60 minut před podáváním odležet v lednici.
30 minut v kuchyni
Chcete si pochutnat, ale pro to, abyste stáli půl dne u plotny, jste se nenarodili? Tak to jste na správné adrese! Vařte rychle, chutně a dostupně. Autorka fotografie je Marie Bartošová.