Cart

10 PORCÍDo hodinky

Buy all ingredients right below the recipe

SUROVINY NA KORPUS

  • 3 vejce velikosti M
  • 300 g bílé pšeničné mouky hladké
  • 200 g bílého cukru krystal
  • 12 g kypřicího prášku do pečiva
  • 180 ml řepkového oleje
  • 125 g čerstvého špenátu (nebo mraženého a zbaveného přebytečné vody)
  • Kůra z 1 středního citronu (nastrouhaná najemno)
  • 2 lžíce citronové šťávy

SUROVINY NA KRÉM

  • 300 g mascarpone
  • 250 ml smetany ke šlehání (31 % tuku)
  • 80 g bílého cukru moučka
  • 2 lžíce citronové šťávy

NA OZDOBU

  • 100 g čerstvých borůvek
  • 100 g čerstvých malin

JEŠTĚ POTŘEBUJETE

  • Pečící papír

The assortment range depends on your location. Please enter your address to see what goods we offer in your area.

POSTUP

  • 1Nejprve předehřejte troubu na 170 °C a spodek dortové formy (⌀ 24 cm) vyložte pečicím papírem.
  • 2Do vyšší nádoby dejte špenát a 180 ml řepkového oleje. Rozmixujte dohladka a výslednou směs nalijte do větší mísy.
  • 3Do další nádoby rozklepněte 3 vejce, přisypte cukr krystal a vyšlehejte do pěny. Vyšlehanou pěnu nalijte do mísy se špenátem a olejem. Přidejte najemno nastrouhanou citronovou kůru a 2 lžíce citronové šťávy a promíchejte. Následně do mísy prosejte hladkou mouku a prášek do pečiva a smíchejte.
  • 4Hotové těsto nalijte do připravené formy a pečte 40–45 minut při 160–170 °C.
  • 5Po upečení korpus vyndejte z trouby a nechte kompletně vychladnout (1–2 hodiny).
  • 6Mezitím si připravte krém. Vmíse vyšlehejte mascarpone s moučkovým cukrem a citronovou šťávou. Poté pomalu přimíchávejte smetanu ke šlehání a ušlehejte dotuha (potrvá to 1–2 minuty). Vzniklý krém uschovejte do lednice.
  • 7Po vychladnutí korpus podélně rozkrojte napůl tak, aby byla spodní část nepatrně nižší. U vrchní části korpusu seřízněte vypouklou část a rozdrobte ji do misky.
  • 8Spodní část korpusu potřete 3⁄4 krému, přiklopte vrchní částí a zbytek krému naneste navrch. Nakonec vrch dortu posypte rozdrobeným korpusem a ozdobte čerstvými borůvkami a malinami.
  • 9Hotový mechový dort lze podávat ihned, ale lepší je jej nechat alespoň 30–60 minut před podáváním odležet v lednici.
30 minut v kuchyni
Chcete si pochutnat, ale pro to, abyste stáli půl dne u plotny, jste se nenarodili? Tak to jste na správné adrese! Vařte rychle, chutně a dostupně. Autorka fotografie je Marie Bartošová.

SUROVINY NA KORPUS

SUROVINY NA KRÉM

NA OZDOBU

JEŠTĚ POTŘEBUJETE