Cart

Buy all ingredients right below the recipe

SUROVINY

  • 1 kg syrových brambor (varný typ B)
  • 4 stroužky česneku
  • 4 lžíce čerstvé petrželové natě (nasekané najemno)
  • 200 g anglické slaniny
  • 500 ml polotučného mléka
  • 500 ml smetany (31 % tuku)
  • 100 g eidamu
  • 100 g čedaru
  • Sůl
  • Pepř

The assortment range depends on your location. Please enter your address to see what goods we offer in your area.

POSTUP

  • 1Nejprve brambory zbavte slupky a nakrájejte na tenčí plátky. Takto připravené brambory dejte do většího hrnce, zalijte mlékem, smetanou a osolte. Přiveďte k varu, poté plamen snižte na mírný až střední stupeň a vařte 3–4 minuty. Brambory by měly být měkké, ale neměly by se rozpadat. Hotové brambory sundejte z plamene, propasírujte k nim česnek a nechte je v hrnci.
  • 2Nyní si připravte zapékací formu (20 cm × 30 cm) a předehřejte troubu na 180 °C.
  • 3Slaninu nakrájejte na malé kostičky, dejte do pánve a na středním plameni ji nechte pomalu vyškvařit. Hotovu slaninu poté přidejte do hrnce s bramborami.
  • 4Uvařené brambory přeneste děravou lžící do zapékací formy tak, aby v hrnci zbylo alespoň 200 ml směsi smetany a mléka. Do této zbylé směsi nasypte eidam a čedar a na mírném plameni je nechte rozpustit (1–2 minuty). Dochuťte solí a pepřem, následně hrnec stáhněte z plamene a přimíchejte petrželovou nať. Směs nalijte na brambory a pečte 40–45 minut při 180–190 °C.
  • 5Po vytažení nechte 10 minut vychladnout a podávejte.
30 minut v kuchyni
Chcete si pochutnat, ale pro to, abyste stáli půl dne u plotny, jste se nenarodili? Tak to jste na správné adrese! Vařte rychle, chutně a dostupně. Autorka fotografie je Marie Bartošová.

SUROVINY