4 PORCEDo hodinky
Buy all ingredients right below the recipe
SUROVINY
- 1 menší máslová dýně
- 350 g celozrnné špaldové mouky
- 20 g parmazánu
- 1 vejce
- 20 g másla
- Několik listů čerstvé šalvěje
- 7 g soli
The assortment range depends on your location. Please enter your address to see what goods we offer in your area.
POSTUP
- 1Troubu zapneme na 200 C. Dýni omyjeme, rozpůlíme, vyjmeme vnitřek se semínky pomocí lžíce a dýni nakrájíme na 2 cm plátky, které rozložíme na plech s pečícím papírem. Dýni pokapeme olivovým olejem a upečeme. Za 15-20 minut bude dýně pečená. Necháme ji vychladnout.
- 2Odvážíme 350 g pečené dýně, zbytek si uschováme na další vaření. V lednici vydrží ještě několik dnů.
- 3Dýni rozmixujeme, přidáme vejce, mouku, nastrouhaný parmazán a sůl. Smícháme v kompaktní těsto. Vál poprášíme moukou. Těsto rozdělíme na několik částí a z každé vytvarujeme váleček, který nakrájíme na malé kousky. Při práci s těstem v případě potřeby podsypáváme další mouku. Z každého kousku těsta pomocí zadní strany vidličky vytvarujeme typický tvar noků.
- 4Na pánvi rozpustíme máslo a krátce v něm opečeme šalvěj.
- 5V hrnci o objemu 3 litry přivedeme k varu 2,5 l vody, kterou osolíme. Jakmile začne voda vřít, stáhneme mírně oheň, nasypeme polovinu noků a vaříme 3 minuty. Pomocí děrované naběračky noky vyjmeme a dáme stranou. Následně uvaříme druhou polovinu.
- 6Okapané noky přelijeme šalvějovým máslem. Noky jsou výbornou přílohou k pečenému lososovi nebo kuřecímu masu.
Hana Pospíchalová
Hanka z blogu www.vkuchynishankou.cz se zdravému životnímu stylu věnuje už 13 let. Pro Rohlík tvoří úžasné zdravé recepty, kterým nechybí šmrnc a lahodná chuť!