Cart

4 ServingsDo hodinky

Buy all ingredients right below the recipe

INGREDIENTS

  • 4 plátky hovězí roštěné po 200 g
  • 1 lžíce najemno nakrájených sušených hub
  • 300 g směsi menších čerstvých hub
  • 600 ml hovězího vývaru
  • 200 g oloupané cibule
  • hladká mouka
  • 1 lžíce sádla
  • 1 lžíce octa
  • 60 g másla
  • 10 lístků plocholisté petržele
  • pepř
  • sůl

PAIRING DISHES WITH WINE

  • K hovězímu masu sáhněte po vínu plném, suchém, červeném a s výraznější tříslovinou.

Side dish

  • rýže
  • těstoviny
  • brambory

The assortment range depends on your location. Please enter your address to see what goods we offer in your area.

INSTRUCTIONS

  • 1Cibuli nakrájíme najemno. Plátky masa osolíme, opepříme a z obou stran poprášíme hladkou moukou.
  • 2V kastrolu na vyšším ohni rozehřejeme sádlo a opečeme na něm maso z obou stran dohněda. Dáme stranou na talíř. Do kastrolu přidáme cibuli, stáhneme oheň pod polovinu a orestujeme ji za častého míchání dohněda. Přidáme 1 lžičku hladké mouky a za stálého míchání mouku 1 minutu restujeme.
  • 3Přidáme sušené houby a 500 ml vývaru, promícháme a přidáme opečené roštěnky. Přivedeme k varu, přidáme ocet a promícháme. Stáhneme oheň na třetinu, přiklopíme pokličkou a na mírném ohni pomalu dusíme.
  • 4Čerstvé houby očistíme, větší nakrájíme nahrubo, menší necháme vcelku. V nepřilnavé pánvi na vyšším ohni zpěníme 30 g másla a houby na něm zprudka orestujeme dozlatova. Stačí jen 2–3 minuty. Osolíme a opepříme a zhruba po 30 minutách dušení masa je přidáme k roštěnkám. Přilijeme zbytek vývaru, přiklopíme pokličkou a dusíme na velmi mírném ohni doměkka.
  • 5Kastrol stáhneme z ohně a do omáčky vmícháme zbylé studené máslo. V případě potřeby dochutíme solí. Na talíři posypeme roštěnky nasekanou petrželí.
Tip
Doba, po kterou budete roštěnky dusit, závisí na druhu, kvalitě a stáří masa. Roštěnky z býka budete například dusit kratší čas než roštěnky z krávy. Maso z býka nebo jalovice je navíc chutnější. Čerstvé houby restujte zprudka ve větší pánvi, aby nepustily vodu a nezačaly se dusit. V okamžiku, kdy do omáčky přimícháváte studené máslo, se omáčka již dál nesmí vařit. Máslo je dobré pokrájet na menší kostičky – do omáčky je postupně přimíchejte. Máslo omáčku zjemní.
Roman Vaněk
Together with Rohlík, I’ve put together a selection of the most popular recipes from my cookbooks and linked them with the right ingredients. Let us know how the recipe turned out #rohlikchef

INGREDIENTS

PAIRING DISHES WITH WINE

Side dish