10 KUSŮDo hodinky
Buy all ingredients right below the recipe
SUROVINY NA TĚSTO
- 750 g listového těsta
- 1 vejce na potření
SUROVINY NA SLADKOU NÁPLŇ
- 30 g másla
- 40 g krupicového cukru
- 1 vejce
- Kůra z ¼ chemicky neošetřeného citrónu
- 60 g tučného tvarohu (v obalu)
- 50 g borůvek nebo jahod
SUROVINY NA SLANOU NÁPLŇ
- 30 g másla
- ½ lžičky mleté papriky
- 1 vejce
- 60 g tučného tvarohu (v obalu)
- Pepř
- Sůl
- 50 g mražené kukuřice
The assortment range depends on your location. Please enter your address to see what goods we offer in your area.
POSTUP
- 1Listové těsto vyválíme na 3 mm silně a větším vykrajovátkem z něj vytlačíme 20 stejných tvarů (Chcete-li jim dát zábavný tvar, použijte například vykrajovátko ve tvaru medvěda stejně jako my. Skvělé je ale i srdce či hvězdičky. Pokud nebudete kapsičky používat pro děti, můžete celé těsto rozkrájet na pravidelné čtverce, díky čemuž předejdete zbytkům.).
- 2Polovinu vykrájených tvarů přendáme na plech vyložený pečicím papírem. Druhou polovinu odložíme bokem.
- 3Nyní si připravíme sladkou náplň. Máslo utřeme s cukrem do bílé pěny. Poté do ní zamícháme žloutek a nastrouhanou citrónovou kůru. Dále pečlivě zapracujeme tvaroh. Ze zbylého bílku vyšleháme tuhý sníh a opatrně jej vařečkou zamícháme do připravené směsi. Na závěr zamícháme i borůvky nebo na kousky nakrájené jahody.
- 4Dále si připravíme slanou náplň. Máslo vložíme do misky, přisypeme mletou papriku a dle chuti sůl a pepř, poté vše umícháme do stejnorodé kaše. Následně do směsi zamícháme žloutek a tvaroh. Ze zbylého bílku vyšleháme tuhý sníh a opatrně jej vařečkou zapracujeme do připravené směsi. Na závěr přimícháme kukuřici.
- 5Vejce dobře rozšleháme a potřeme jím okraj těsta zhruba o šířce 1 cm. Doprostřed dáme lžičku náplně a celé přiklopíme těstem, jež máme odložené bokem, okraje dobře přitiskneme a stlačíme vidličkou. Takto pokračujeme se všemi ostatními kousky.
- 6Troubu dáme předehřívat na 180 °C.
- 7Připravené medvídky potřeme zbylým vajíčkem a dáme péct do trouby vyhřáté na 180 °C na zhruba 15 minut (Doba pečení závisí na velikosti vykrojeného tvaru.).
Tip
Pokud budete vykrajovat členitější tvary, jako je například medvídek, zbyde Vám
několik odkrojků z listového. S těmito kousky se hůře pracuje, protože pokud je opět spojíte
v jedno těsto a vyválíte, těsto již nebude celistvé a bude se trhat těsta (Zejména pokud
používáte doma připravené listové těsto.), z tohoto důvodu nechte odkrojky tak jak jsou,
pokrájejte je na menší kousky, posypejte oblíbeným kořením nebo semínky a v závěru
přípravy dejte na samostatný plech upéct, vzniknou Vám tak chutné křupky nejen na výlet, ale
i k večernímu posezení.
Neplecha na plechu
Markéta a František jsou vášniví cestovatelé, jejichž zahraniční recepty můžete nalézt na blogu Neplecha na plechu. Po narození syna se Markéta začala více věnovat i dětské stravě, kterou odráží ve své nové knize Snídaně a svačinky (nejen) pro děti.