1 PEKÁČDo hodinky
Buy all ingredients right below the recipe
SUROVINY NA TĚSTO
- 400 g polohrubé mouky
- 150 g ořechů (například 100 g vlašských a 50 g lískových)
- 150 g krupicového cukru
- 7 vajec
- 300 ml mléka
- 120 g rozpuštěného másla
- 1 kypřicí prášek do pečiva
SUROVINY NA ZDOBENÍ
- 3 jablka
- 50 g hořké čokolády
- 1 bílek
- 150 g moučkového cukru
- Potravinářské barvivo
The assortment range depends on your location. Please enter your address to see what goods we offer in your area.
POSTUP
- 1Vyšší plech nebo pekáč vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou.
- 2Troubu dáme předehřívat na 150 °C.
- 3Ořechy nameleme najemno.
- 4Ve větší míse promícháme prosátou mouku, cukr, kypřící prášek a namleté ořechy.
- 5Do jiné velké mísy (nebo robota) vložíme celá vejce a začneme je šlehat, když nabydou objemu přilijeme mléko a rozpuštěné máslo. Poté přimícháme i sypkou směs.
- 6Jablka omyjeme, zbavíme je slupky a následně přepůlíme. Poté jim vyřízneme jadřinec, bubáka a stopku a nožem jim vytvoříme obličeje připomínající vrásčitou čarodějnici se špičatým nosem.
- 7Těsto rovnoměrně rozprostřeme na plech a poklademe na něj vydlabané půlky jablek obličejem nahoru. Do těsta je nezamačkáváme, jen je na něj položíme (Díky kypřicímu prášku a velkému množství vajec nabude těsto na objemu a kdybychom jablka zatlačovali, zbytečně by se v buchtě během pečení schovala).
- 8Buchtu vložíme do trouby vyhřáté na 150 °C a pečeme ji cca 40 minut nebo tak dlouho, dokud povrch buchty nezačne zlátnout.
- 9Než se buchta upeče připravíme si čarodějnické klobouky. Čokoládu rozehřejeme a na prkénku obalené alobalem lžičkou malujeme klobouky ve větší vrstvě tak, aby šly po zatuhnutí dobře sloupnout. Dále také vyšlehám bílkovou polevu.
- 10Upečenou buchtu nechám zcela vychladnout. Poté obličejům z bílkové polevy vytvořím pomocí zdobicího sáčku oči a vlasy a na závěr jim nasadíme čepici z čokolády.
Tip
Během vyřezávání obličejů je dobré mít ve větší misce vodu s citrónem, a jablka do ní pokládat, aby během vyřezávání zbytečně nehnědla.
Toto těsto na buchtu je vhodné i na bábovku či dortový korpus.
Neplecha na plechu
Markéta a František jsou vášniví cestovatelé, jejichž zahraniční recepty můžete nalézt na blogu Neplecha na plechu. Po narození syna se Markéta začala více věnovat i dětské stravě, kterou odráží ve své nové knize Snídaně a svačinky (nejen) pro děti.