Cart

1 PEKÁČDo hodinky

Buy all ingredients right below the recipe

SUROVINY NA TĚSTO

  • 400 g polohrubé mouky
  • 150 g ořechů (například 100 g vlašských a 50 g lískových)
  • 150 g krupicového cukru
  • 7 vajec
  • 300 ml mléka
  • 120 g rozpuštěného másla
  • 1 kypřicí prášek do pečiva

SUROVINY NA ZDOBENÍ

  • 3 jablka
  • 50 g hořké čokolády
  • 1 bílek
  • 150 g moučkového cukru
  • Potravinářské barvivo

The assortment range depends on your location. Please enter your address to see what goods we offer in your area.

POSTUP

  • 1Vyšší plech nebo pekáč vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou.
  • 2Troubu dáme předehřívat na 150 °C.
  • 3Ořechy nameleme najemno.
  • 4Ve větší míse promícháme prosátou mouku, cukr, kypřící prášek a namleté ořechy.
  • 5Do jiné velké mísy (nebo robota) vložíme celá vejce a začneme je šlehat, když nabydou objemu přilijeme mléko a rozpuštěné máslo. Poté přimícháme i sypkou směs.
  • 6Jablka omyjeme, zbavíme je slupky a následně přepůlíme. Poté jim vyřízneme jadřinec, bubáka a stopku a nožem jim vytvoříme obličeje připomínající vrásčitou čarodějnici se špičatým nosem.
  • 7Těsto rovnoměrně rozprostřeme na plech a poklademe na něj vydlabané půlky jablek obličejem nahoru. Do těsta je nezamačkáváme, jen je na něj položíme (Díky kypřicímu prášku a velkému množství vajec nabude těsto na objemu a kdybychom jablka zatlačovali, zbytečně by se v buchtě během pečení schovala).
  • 8Buchtu vložíme do trouby vyhřáté na 150 °C a pečeme ji cca 40 minut nebo tak dlouho, dokud povrch buchty nezačne zlátnout.
  • 9Než se buchta upeče připravíme si čarodějnické klobouky. Čokoládu rozehřejeme a na prkénku obalené alobalem lžičkou malujeme klobouky ve větší vrstvě tak, aby šly po zatuhnutí dobře sloupnout. Dále také vyšlehám bílkovou polevu.
  • 10Upečenou buchtu nechám zcela vychladnout. Poté obličejům z bílkové polevy vytvořím pomocí zdobicího sáčku oči a vlasy a na závěr jim nasadíme čepici z čokolády.
Tip
Během vyřezávání obličejů je dobré mít ve větší misce vodu s citrónem, a jablka do ní pokládat, aby během vyřezávání zbytečně nehnědla. Toto těsto na buchtu je vhodné i na bábovku či dortový korpus.
Neplecha na plechu
Markéta a František jsou vášniví cestovatelé, jejichž zahraniční recepty můžete nalézt na blogu Neplecha na plechu. Po narození syna se Markéta začala více věnovat i dětské stravě, kterou odráží ve své nové knize Snídaně a svačinky (nejen) pro děti.

SUROVINY NA TĚSTO

SUROVINY NA ZDOBENÍ