1 DORTDo hodinky
Buy all ingredients right below the recipe
SUROVINY NA KORPUS
- 115 g másla pokojové teploty
- 80 g řepkového nebo slunečnicového oleje
- 280 g hladké mouky
- 350 g cukru krupice
- 150 g podmáslí pokojové teploty
- 130 g strouhaného kokosu
- 5 vajec pokojové teploty
- ½ lžičky jedlé sody
- 1 lžička prášku do pečiva
- ¼ lžičky soli
SUROVINY NA KOKOSOVO-BANÁNOVÝ KRÉM
- Plechovka kokosového mléka (přes noc dejte do lednice)
- 220 g banánů
SUROVINY NA TVAROHOVÝ KRÉM
- 400 g lučiny
- 500 g tučného tvarohu ve vaničce
- 200 g šlehačky 40%
- 1 vanilkový cukr
- 80 g moučkového cukru
SUROVINY NA DOKONČENÍ DORTU
- 3 lžíce kokosu
- 1 větší banán
- Čerstvá řeřicha
JEŠTĚ POTŘEBUJETE
- Pečící papír
The assortment range depends on your location. Please enter your address to see what goods we offer in your area.
POSTUP NA KORPUS
- 1Troubu si předehřejte na 170˚C (horní i dolní ohřev). Připravte si dortovou formu o průměru 24 cm a vyložte dno pečícím papírem. Můžete také použít dvě menší (cca 20 cm) formy.
- 2Oddělte bílky a žloutky. Prošlehejte cukr s máslem a olejem a po jednom zašlehejte žloutky.
- 3V jiné míse smíchejte mouku, sodu, prášek do pečiva a sůl.
- 4Ke žloutkové hmotě postupně střídavě zašlehejte moučnou směs a podmáslí. Stěrkou jemně vmíchejte kokos.
- 5Z bílků ušlehejte pevný sníh a stěrkou ho vetřete do těsta.
- 6Těsto rozetřete do připravené formy (nebo forem) a pečte cca 50 minut (v jedné formě) nebo 40 minut (ve dvou formách). Kontrolujte podle barvy korpusu a po 40 minutách zkuste, jestli je korpus upečený. Rukou se dotkněte středu korpusu a lehce stlačte a zatřeste těstem, ucítíte, jestli je pevné nebo ještě ne. Pokud je pevné, zkuste test špejlí – zapíchněte do středu korpusu. Po vytažení na ní mohou zůstat drobečky, ale ne tekuté těsto.
- 7Po vytažení z trouby nechte korpus trochu vychladnout, vyřízněte z formy a vyklopte na mřížku a nechte zcela vychladnout.
POSTUP NA KOKOSOVO-BANÁNOVÝ KRÉM
- 1Z plechovky, která byla přes noc v lednici, slijte vodu a tuhou kokosovou část ponorným mixérem rozmixujte s banánem.
POSTUP NA TVAROHOVÝ KRÉM
- 1Prošlehejte tvaroh a lučinu s oběma cukry. Pak krátce vešlehejte šlehačku (do krémové konzistence).
POSTUP NA SESTAVENÍ DORTU
- 1Kokos opražte nasucho na pánvi.
- 2Korpus rozřízněte na 4 díly (pokud máte dva menší, tak každý na polovinu). Na první díl naneste ve slabé vrstvě kokosovo-banánový krém, posypejte trochou opraženého kokosu a naneste vrstvu tvarohového krému. Přiklopte druhým dílem korpusu a postup opakujte. I na třetí část korpusu dejte oba krémy i kokos a na tvarohový krém poklaďte plátky banánu a lehce zatřete tvarohovým krémem.
- 3Dejte na chvíli zatuhnout do lednice. Následně naneste po celém povrchu tvarohový krém. Naznačte
si na povrchu dortu (nahoře) obrys vejce a vysypejte vnitřek zbytkem opraženého kokosu a lístečky
řeřichy.
Tip
Den před plněním dortu si dejte plechovku kokosového mléka do lednice a můžete si předem upéct
korpus.
Under Cake Pressure
Za blogem Under Cake Pressure se skrývají dvě sestry, které pojí vášeň k tvoření dezertů. Veronika s Alžbětou vytváří pro Rohlík exkluzivní recepty, a tak si na jejich dobrotách můžete smlsnout i vy!